8.12.2016

IFC, Türkiye'de sağlık tesislerine yatırım yapacak

Dünya Bankası Grubu üyesi Uluslararası Finans Kurumu (IFC), Türkiye'de yeni bir tahvil ihracı yapacağını duyurdu. 80 milyon avro değerindeki bu tahviller, Türkiye'nin Elazığ ilinde kurulacak sağlık tesisleri için fon oluşturmakta kullanılacak.

 

Dünya Bankası Grubu yetkililerinin verdiği bilgiye göre, vadesi 20 yıl sonra dolacak olan tahviller toplamda 288 milyon avro değerine ulaşacak. Türkiye'de bugüne kadar hiç uygulanmamış olan bu finansman yöntemiyle, ilk kez bir hastane için kamu-özel sektör ortaklığı modeli kapsamında proje tahvili finansmanı kullanılmış olacak. Tahvil ayrıca, Türkiye'nin ilk yeşil proje tahvili.

 

Bu tahvil kapsamında Elazığ'da kurulması planlanan sağlık tesisleri, Türkiye'nin daha geniş kapsamlı şehir hastaneleri projesinin bir parçası. Söz konusu proje dahilinde ülkede, 30 milyar liralık yatırım sonucunda, 2019 yılına kadar toplam 41.000 yatak kapasiteli 29 şehir hastanesi inşa edilecek. IFC yetkilileri, tahvilin başarılı ihracının başka sağlık projeleri için de benzer uzun vadeli finansman fırsatlarına yol açacağını belirtti.

Hastanede Bulunan Hasta Yatağı Görseli