GE

GE Store Logosu
​​​GE, dünyanın öncü dijital endüstriyel şirketi olarak birbiriyle bağlı, iletişim kurabilen ve öngörülebilir yazılımlara sahip makine ve çözümleri ile endüstriyi dönüştürmektedir. Kuruluş genelinde kullanılan "GE Store" adlı küresel bilgi alışveriş mekanizması sayesinde tüm iş kolları aynı teknolojiye, pazarlara, yapı ve akıllı sisteme erişip bilgileri paylaşabilmektedir. GE, her yeni icatla farklı endüstrilerde inovasyon ve uygulamaları daha ileri taşımaktadır. Endüstri dilini konuşan GE, çalışanları, hizmetleri, teknolojileri ve ölçeğiyle müşterilerine daha iyi sonuçlar sunmaktadır. 

GE, 70 yıldan uzun süredir Türkiye'ye enerji sağlıyor, taşıyor, iyileştiriyor ve geleceği inşa etmektedir. GE, Türkiye pazarına girdiği 1948 yılından bu yana kurduğu güçlü ortaklıklarla büyümüş; inovasyon, teknoloji ve yerel kapasite üzerine yatırım yapmış; güvenilir elektrik, sağlık hizmetleri ve ulaşım gibi ülkenin önündeki en zorlu teknoloji sorunlarını çözmüştür.

Merkezi İstanbul'da bulunan GE'nin 5 ildeki tesislerinde yaklaşık 2.300 kişi istihdam edilmektedir.

GE Türkiye’nin Tarihçesi​
 
1948: GE, Koç Grubu'yla ortaklaşa kurduğu ampul fabrikası ile Türkiye'deki ilk uluslararası sanayi yatırımcılarından biri oldu.

1985: Türkiye Cumhuriyeti devletiyle birlikte gerçekleştirilen bir yüksek teknoloji yatırımı olan TUSAŞ Motor Sanayii (TEI) (%46 GE) kuruldu. Türkiye’nin uçak motoru sanayisinin temelini oluşturan kuruluş, bugün 1.900 kişiye istihdam sağlayan dünya standartlarında bir tesis halini aldı.

2000: TÜBİTAK'ın Gebze kampüsünde yapım ve kontrol teknolojileri alanında faaliyet gösteren uçak mühendisliği teknoloji merkezi Marmara Teknoloji Merkezi (MTM) (%100 GE) kuruldu.

2007: Türkiye Teknoloji Merkezi (TTM), TUSAŞ Motor Sanayii (TEI) ve GE MTM arasında uçak motorları için Ar-Ge, tasarım ve yeni teknolojiler geliştirmeye yönelik bir mühendislik anlaşması imzalandı.

2008: Türkiye, GE Sağlık biriminin Doğu ve Afrika Gelişen Pazarlar (EAGM) bölgesi için merkez olarak seçildi.

2008: GE'nin Eskişehir'de imal edilen PowerHaul™ serisi lokomotiflerinin tedarik edilmesi amacıyla GE Taşımacılık ve TÜLOMSAŞ arasında TÜLOMSAŞ Stratejik Ortaklığı mutabakat anlaşması imzalandı.

2010: TEI'nin Türk ortakları olan Türk Havacılık ve Uzay Sanayii A.Ş. (TUSAŞ), Türk Silahlı Kuvvetlerini Güçlendirme Vakfı (TSKGV) ve Türk Hava Kurumu (THK) ile GE arasında 10 Ocak 1985 tarihinde imzalanan ortaklık anlaşması 25 yıl daha uzatıldı.

2011: TÜLOMSAŞ Stratejik Ortaklığı, Eskişehir'de ilk lokomotifinin montajını tamamladı.

2012: Havacılık ve enerji sektörlerine daha iyi hizmet sağlamak amacıyla, TUSAŞ Motor Sanayii (TEI) ve GE Havacılık ortak girişiminin 2012 yılında kurduğu Onarım Teknolojileri Geliştirme Merkezi Gebze’de hizmete açıldı.

2014: GE'nin tek Havacılık Kaplama Merkez Laboratuvarı, uçak motor parçalarının Havacılık Tedarik Zincirinde öngörülen hizmet sürelerini sorunsuz bir şekilde tamamlamasına olanak sağlayan yeni test yöntemleri üzerinde Ar-Ge çalışmaları gerçekleştirmek üzere, Türkiye Teknoloji Merkezi’nde (TTM) açıldı.

2015: GE, Alstom şirketinin tüm dünyadaki enerji birimlerini satın aldı. Bu satın almanın ardından Türkiye'deki GE çalışanı sayısı neredeyse 2000'e ulaştı.

2016: GE Sağlık, kamu özel ortaklığı çerçevesinde hayata geçirilecek olan yaklaşık 223 milyon ABD doları değerindeki 4 adet entegre sağlık kampüsü için Dia, Gama ve Türkerler şirketleriyle anlaşmalar imzaladı.

2016: GE'nin Güç Transformatörleri fabrikasının daha verimli bir tesis haline getirilmesi yönünde çalışmalar ve yatırımlar başlatıldı. Önümüzdeki yıllarda %30'a varan verim artışı elde edilmesi planlanmaktadır.

2017: GE Yenilenebilir Enerji bünyesinde faaliyet gösteren ve rüzgâr türbini kanatları tasarım ve imalatında dünyanın önde gelen firmalarından biri olan LM Wind Power, İzmir Bergama'daki yeni rüzgâr türbini kanatları fabrikasında üretime başladı. Tesisin yıllık üretim ve dağıtım kapasitesi 500 megavat (MW) olarak öngörülmekte ve bu rakamın 1.500 gigavata (GW) kadar artırılabilmesi beklenmektedir. 

Rakamlarla GE Türkiye

  • Dünyada her iki dakikada bir, parçaları Eskişehir'de imal edilmiş bir uçak havalanmaktadır.
  • GE/CFM motorları, Türkiye’deki tüm uçakların %60’ından fazlasına güç sağlamaktadır.
  • Türkiye'deki toplam enerji üretiminin dörtte birinden fazlası, GE'nin son teknoloji ürünü gaz, rüzgâr, hidroelektrik, buhar türbinleri veya biyogaz motorları aracılığıyla gerçekleştirilmektedir.
  • Her gün 20.000'i aşkın GE Sağlık teknolojisi, doktor ve hastalara yardımcı olmaktadır.
  • 10 milyon ABD dolarından fazla yatırım yapılmış olan ve 400'ün üzerinde uzman mühendisin görev yaptığı Türkiye Teknoloji Merkezi'nde, bugüne kadar toplam 5 milyon mühendislik saatinden fazla çalışılmıştır. TTM ticari ve askeri gemiler, endüstriyel enerji santralleri, petrol platformları ve boru hatlarında kullanılan ve 100 MW'a varan bir gaz türbini ürün serisinin tasarım sahibidir.