9.10.2015

Cumhurbaşkanı Erdoğan: Hedef 35 milyar dolar ticaret, yılda 1 milyar dolar yatırım

Star - Japonya'ya yaptığı resmi ziyaret kapsamında Japon işadamlarına hitap eden Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Türkiye ile Japonya arasındaki ticaret hacminin 2023’te 35 milyar dolar olması hedefi koydu. Erdoğan “Hedefimiz, Japonya’nın Türkiye’ye yılda asgari 1 milyar dolar yatırım yapması” dedi.


Cumhurbaşkanı Erdoğan, Türkiye ile Japonya arasındaki ikili ticaret hacminin gelişme kaydetmesine rağmen halen arzu ettikleri seviyenin altında olduğunu vurgulayarak, 2023 yılı hedefi olarak ticarette bu durumun iyileştirilmesi ve ticaret hacminin 30-35 milyar dolar seviyesine yükseltilmesi hedefini birlikte koyma çağrısında bulundu. Erdoğan, Japonya’daki temaslarının ikinci gününde Japon işadamlarına hitap etti. Başbakanlık Türkiye Yatırım Destek ve Tanıtım Ajansı (TYDTA) tarafından Japon işadamları için düzenlenen seminerde konuşan Erdoğan “Geçen yıl ülkenize yaptığım ziyaretim sırasında Sayın Shinzo Abe ile birlikte stratejik ortaklığımızın temel yapı taşlarından birini oluşturacak Türkiye-Japonya ekonomik ortaklık anlaşması süreci açısından önemli bir adım attık. Bu anlaşmanın resmi müzakerelerinin 2014 yılında başlaması kararını aldık. Geçen ay bu müzakerelerin üçüncü turunun başarıyla yapılmasından ülkelerimiz adına memnuniyet duyuyorum” diye konuştu.


Erdoğan, Türkiye ile Japonya arasındaki ikili ticaret hacminin, gelişme kaydetmesine rağmen halen arzu ettikleri seviyenin altında olduğunu vurguladı. İki ülke arasındaki ticaret hacminin 2014 sonu itibariyle ilk 3.6 milyar dolar seviyesinde gerçekleştiğini belirten Erdoğan, 2023 yılı hedefi olarak ticarette bu durumun iyileştirilmesi ve ticaret hacminin 30-35 milyar dolar seviyesine yükseltilmesi hedefini birlikte koyma çağrısında bulundu.


Bunun için ticaret alanında birbirlerini tamamlayan yönlerin ön plana çıkarılması gerektiğine işaret eden Erdoğan, şunları söyledi: “Haziran 2015 itibariyle Türkiye’deki Japon doğrudan yatırımların toplamı 1.7 milyar dolara ulaştı. Bu yatırımların 1.6 milyar doları, son 5 yılda gerçekleşti. Aslında diğer ülkeler üzerinden gelenlerle birlikte ülkemizdeki Japon yatırımlarının çok daha fazla olduğunu biliyoruz. Yatırımların gıdadan otomotive, sigortadan bankacılığa sağlık sektörüne kadar geniş alana yayılması ve hızlanarak devam etmesi stratejik işbirliğimizin ne kadar isabetli olduğunu gösteriyor.

Erdoğan, Türkiye’nin, tüm yatırımcılar gibi Japon dostları için de güvenli bir liman olduğunu vurgulayarak, Avrupa, Asya ve Afrika’nın merkezinde yer almasının, Türkiye’nin yakın çevresiyle ekonomik işbirliği mekanizmalarını kolaylaştırdığını söyledi.

 

Dünyanın en uzun asma köprüsü olması planlanan Çanakkale Boğaz Köprüsü Projesi, İstanbul’daki üç katlı Avrasya Tüneli ile Ankara-İstanbul yeni hızlı tren hattı projesi gibi Türkiye’nin mega projelerine dikkat çeken Erdoğan “Bu alanlar ile diğer altyapı projelerinde birlikte çalışmalar yapabiliriz” dedi. Cumhuriyet’in kuruluşunun 100. yıl dönümünün kutlanacağı 2023 yılı için kendilerine çok önemli hedefler belirlediklerini anlatan Erdoğan, hedeflere ulaşmak için ulaştırma alanında 110 milyar dolar, enerji alanında ise 130 milyar dolarlık yatırıma ihtiyaç olduğunu söyledi. Erdoğan “Bu büyük vizyonumuzda Japonya’ya önemli bir yer vermek, hedeflerimizi özellikle Japon dostlarımızla birlikte hayata geçirmek istiyoruz... İşadamlarına gerekli kolaylığı sağlayacağımızdan hiç şüpheniz olmasın” diye konuştu.

Recep Tayyip Erdoğan Görseli