13.01.2012

Türkiye, devlerin tedarik üssü oldu

Dünya - Global perakende şirketleri, farklı ülkelerindeki mağazaları için Türkiye'den yaptıkları alımları her geçen yıl artırıyorlar. Türkiye üzerinden farklı ülkelerdeki şubelerine Tesco Kipa 300, IKEA 500, Metro Group 35 milyon dolar hacminde tedarik sağlıyor. Firmalar Türkiye’den tedariklerini önümüzdeki süreçte önemli ölçüde artırmayı hedefliyor.


Geçtiğimiz mart ayında, Metro Group, Antalya’yı gıda alanında 5 tedarik merkezinden biri yapacağını açıklarken, Tesco Kipa da geçtiğimiz ay bir alım heyeti ile ziyaret ettiği Türkiye İhracatçılar Meclisi'nde (TİM) gıda dışı alanlar ile ilgilendiklerini açıkladı. Global perakende zincirlerinin dünyanın farklı noktalarındaki şubelerinde satılan Türk ürünlerinin toplam cirosunun da birkaç milyar doları geçtiği ifade ediliyor.


Özellikle global kriz sonrası, yerel ve küçük çaplı üretimlerin avantaj haline geldiği yeni ekonomik düzende, Türkiye perakende sektöründe de coğrafi konumunun ve imalat yapısının sağladığı avantajların meyvelerini topluyor. Büyük perakende zincirleri, bir yandan Türkiye’de hızlı şubeleşme çalışmalarına devam ederken, bir yandan da Türkiye’nin farklı alanlardaki avantajlarını değerlendirmeye devam ediyor. Yapı ve süpermarket segmentlerinde faaliyet gösteren pek çok zincirin Türkiye’de gerçekleştirdiği satışların neredeyse yüzde 50’den fazlası yerli ürünlerden oluşuyor.

/Style%20Library/Invest/images/news.png
Türkiye; perakende sektörü; türkiye perakende tedarik; tesco-kipa; metro; ikea