19.06.2014

Ernst & Young : Türkiye Avrupa’nın üretim merkezi

Uluslararası denetim ve danışmanlık şirketi Ernst & Young'ın (EY) yatırımcıların Avrupa'da doğrudan yabancı yatırım yapma niyetlerini incelediği "Yatırım Çekiciliği Anketi - Avrupa 2014 - Oyuna Dönüş" adlı raporda Türkiye’nin özellikle küresel ekonomik kriz sonrası sergilediği başarılı performansa dikkat çekilerek, Türkiye’nin sıkıntılı büyüme ve istikrarsız bir ekonomik ortamdan muzdarip Orta ve Doğu Avrupa ülkeleri arasından sıyrılarak bir başarı hikayesine imza attığına değinildi.


Raporda, "Yükselen Avrupa'nın büyük bölümü cazibesini kaybetti. Türkiye ve Rusya yeni etkin güçler olarak yükseliyor" değerlendirmesinde bulunularak, "Türkiye kriz öncesinde Avrupa'da en çok uluslararası doğrudan yatırım (UDY) çeken ilk 15 ülkesi arasında yer almıyordu. Ancak, 2009-2013 arasında UDY projelerinde yüzde 129, UDY projeleri ile istihdam yaratımında ise yüzde 162'lik bir artış gözlendi..” ifadesine yer verildi.


Geçtiğimiz yılda Türkiye’ye gelen imalat sektörü yatırımlarına dikkat çekilen raporda ülkenin bölgesinde rakiplerinin çoğunda görülen gerilemenin aksine UDY projelerinin sayısını artırdığına değinilerek, Avrupa’nın büyük ölçekli üretim yatırımları için bir merkez haline geldiğine vurgu yapıldı.

Ernst & Young Görseli