12.06.2014

SOCAR: Yatırımlarımız yıl sonunda 5 milyar dolara ulaşacak

Azernews - Azerbaycan devlet petrol şirketi SOCAR'in Türkiye'ye yaptığı yatırımların toplam büyüklüğü bu yıl sonunda 5 milyar dolara ulaşacak.


SOCAR Türkiye Başkanı (CEO) Kenan Yavuz tarafından yapılan açıklamada, şirket olarak Türkiye'deki projelerine şimdiye dek 3.5 milyar dolar tutarında yatırım yaptıklarını söyleyerek, 2014 yılı sonuna kadar bu rakamın 5 milyar doları bulacağını söyledi.


Yaklaşık 2.5 milyar dolar tutan Petkim Petrokimya özelleştirmesi ve İzmir'de inşası süren SOCAR Türkiye Ege Rafinerisi (STAR) yatırımından örnekler veren Yavuz, Petkim Aliağa tesislerine eklenecek bir konteyner limanının da gelecek yıl hizmete gireceğini söyledi. Şirket Aliağa'da bir de rüzgar enerjisi santrali kurulacak.

2017 yılında hizmete girmesi planlanan STAR Rafinerisi Türkiye’de tek noktaya yapilacak en büyük özel sektör yatırımı olması yanı sıra Türkiye'nin ithalatçısı olduğu çoğu petrol ürününü yurtiçinde üretme kabiliyeti ile cari açıgın düşürülmesine de önemli katkı sağlayacak.
Türkiye'nin Azerbaycan ile ortaklaşa gerçeklestireceği Trans-Anadolu Doğalgaz Boru Hattı Projesi’nden (TANAP) bahseden Yavuz, bu proje de dahil olmak üzere Azerbaycan Devlet Fonu'nun (SOFAZ) Türkiye portföyünün 20 milyar dolara ulastigini söyledi.


TANAP, Azeri doğal gazını Türkiye üzerinden Avrupa’daki alıcılara ulaştıracak. 8 ila 10 milyar dolara malolacak projenin senede taşıyacağı 16 milyar metreküp gazın 6 milyar metreküpünün Türkiye’ye, 10 milyar metreküpünün ise Avrupa pazarına verilmesi planlanıyor.

SOCAR Logo Görseli