12.11.2012

Türkiye, ‘kriz işlemez’ ülkeler arasında

Today’s Zaman – Küresel krizde sergilenen güçlü ekonomik performans ve yakalanan büyüme rakamları, Türkiye’yi krizin etkilerini en çabuk atlatan ülkeler arasına soktu. Amerikan Foreign Policy dergisinin Kasım sayısında yer alan bir makalede Türkiye, 2008 yılında başlayan küresel ekonomik krizi en çabuk atlatan 7 ülke arasına sayılırken, iktidardaki Adalet ve Kalkınma Partisi hükümetinin son 10 yılda gerçekleştirdiği ekonomik reformlardan övgüyle bahsedildi.


Türkiye’nin adayı olduğu Avrupa Birliği’nde yaşanan borç krizi ile tezat oluşturan biçimde güçlü bir ekonomiye sahip olduğuna değinilen yazıda, son 10 yıl zarfında üçe katlanan gayri safi milli hasılaya ve kişi başına düşen milli gelire vurgu yapıldı. Yazıda Türkiye’nin ihraç pazarlarını çeşitlendirerek, Avrupa’da yaşanan krizin ihracatını etkilemesini önlediği ifade edilirken, otomotiv ve ilaç gibi sektörlerde ülkenin bir üretim merkezi haline geldiğine de dikkat çekilerek, ülkenin Avrupa ile Orta Doğu arasındaki köprü konumunu etkin biçimde kullanmaya başladığı değerlendirilmesi yapıldı.


Geçtiğimiz hafta Fitch Ratings’in Türkiye’nin uzun vadeli yabancı para birimi cinsinden kredi notunu BB+’den yatırım yapılabilir seviye olan BBB-’ye yükseltmesi ile birlikte ülkeye gelen uluslararası doğrudan yatırımlarda önemli oranda artış bekleniyor.

/Style%20Library/Invest/images/news.png
Türkiye; ekonomik kriz; türkiye kriz performans; türkiye kriz büyüme; türkiye kriz ekonomisi; türkiye ab borç krizi; türkiye ihracat pazarları