18.11.2013

Ar-Ge projelerine destek genişliyor

Hürriyet - Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Nihat Ergün, Türkiye'de ilk defa orta yüksek ve ileri teknoloji alanlarında yapılan Ar-Ge projelerinin yatırım ve üretime dönüşmesi için yeni bir yatırım destek programı başlatacaklarını söyledi.


Ergün, Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı tarafından İstanbul'da bu yıl ikincisi gerçekleştirilen 'Ar-Ge Merkezleri Zirvesi'nin açılışında yaptığı konuşmada, inovasyon ekosistemi içerisinde Ar-Ge merkezlerinin rolünün masaya yatırılacağını belirterek, zirvenin bir başka öneminin de Ar-Ge merkezlerinde üretilen ürünlerin sergilenecek olmasının olduğunu kaydetti.

Bakan Ergün, Türkiye'de ilk defa orta yüksek ve ileri teknoloji alanlarında yapılan Ar-Ge projelerinin yatırım ve üretime dönüşmesi için yeni bir yatırım destek programı başlatacaklarını belirterek, "Bu program kapsamında, toplam 50 milyon liraya kadarlık olan projeler desteklenecek. Bu projeler için 3 milyon 600 bin lirası hibe olmak üzere, toplam 10 milyon liraya kadar destek sağlanacak. Önümüzdeki birkaç ay içerisinde bu programa da son şeklini vermiş olacağız" dedi.

Bu programın özellikle sermaye sorunu yaşayan tekno girişimcilerin ve KOBİ'ler için isabetli olacağını ifade eden Ergün, son 11 yıl içinde elde edilen kazanımların Türkiye için çok güçlü bir zemin hazırladığını söyledi.


Teknoparklarda ve Ar-Ge merkezlerinde 40 bine yakın araştırmacını çalışmasının önemli olduğunu belirten Ergün, "2 bin 500'den fazla firma teknoparklarda projeler üzerinde araştırma yapıyor. 148 Ar-Ge merkezinde 3 bin 600 proje üzerinde araştırmalar devam ediyor. Sayısal olarak ilerliyoruz. Bu güzel bir şey. Ama bundan sonraki adımlarımız daha farklı olacak. Artık etki analizleri ve performans endeksleri oluşturarak ve bunları kullanarak nitelik artırmaya öncelik veriyoruz. Hem Ar-Ge merkezleri hem de teknoloji geliştirme bölgeleri açısından yeni bir evreye geçmiş bulunuyoruz. Artık yavaş yavaş çıktıları almak, ürünleri ve hasılatı toplamak zamanı geldi" diye konuştu.

Elektronik Devre Görseli