19.03.2013

Katarlı bankacılık devi, Abank'ın çoğunluk hissesini satın aldı

Sabah - Katarlı bankaların Türkiye'ye olan ilgisi dev bir satın almayla sonuçlandı. Anadolu Endüstri Holding (AEH), Alternatifbank'ın (Abank) yüzde 70.84'ünü Katar'ın en büyük özel sektör bankası Commercial Bank of Qatar'a (CBQ) sattı.

 

Kamuyu Aydınlatma Platformu'na (KAP) yapılan açıklamada hisse bedeli bankanın 30 Haziran 2013'teki konsolide finansal tablolarında yer alan UFRS'ye göre tespit edilen ana ortaklığa ait özkaynaklarının 2 katı olarak saptanacak. Abank'ın 31 Aralık 2012 tarihli konsolide finansal tablolarında ana ortaklığa ait özkaynakları 585.08 milyon TL seviyesinde görünüyor. Bugünün rakamlarına göre Abank'ın toplam değeri 1.17 milyar liraya, yüzde 70.84 hissesinin değeri ise 828.9 milyon liraya (yaklaşık 460 milyon dolar) denk geliyor.

 

Arap bankalarının Türkiye'ye olan ilgisi ülkenin bankacılık sektörünün küresel finansal krizin etkilerini başarıyla atlatmasının ardından önemli oranda arttı. 2011 yılında Lübnanlı Bank Audi uzun bir aradan sonra Türkiye'de bankacılık lisansı alan ilk yabancı banka olurken, geçtiğimiz yıl sonunda Eurobank Tekfen'i satın alan Kuveytli Burgan Bank ülkenin bankacılık sektörüne adım atan bir diğer Arap bankası oldu.

 

Katar'ın beşinci büyük bankası olan Doha Bank ise halen temsilcilik ofisi ile faaliyet gösterdiği Türkiye'de şube açmayı değerlendirdiğini açıklayan bankalar arasında yer alıyor.

Commercial Bank of Qatar Logosu Görseli