7.12.2009

“Yabancı yatırım 2010 yılında 10 milyar ABD dolarını bulur”

Guardian.co.uk - Türkiye’nin resmi yatırım ajansı T.C. Başbakanlık Yatırım Destek ve Tanıtım Ajansı (TYDTA) Başkanı Alpaslan Korkmaz, Türkiye’ye gelen doğrudan yabancı yatırımın artmaya başladığını belirterek, 2010 yılında bu yılın hedefi olan 9 -10 milyar ABD dolarının aşılabileceğini söyledi.

 

Korkmaz, Reuters haber ajansına verdiği demeçte sermaye girişinin enerji, altyapı, tarım ve gıda sektörlerine olduğu kadar finans ve sigorta sektörlerine de yoğunlaşacağını söyledi. Korkmaz, detaylara değinmeden, Körfez ülkelerinden bir yatırımcının bu yıl içinde ya da önümüzdeki yılın başlarında yüz milyonlarca ABD doları değerinde bir yatırıma hazırlandığı bilgisini verdi.

 

Korkmaz, “Şu anda bir gelişme görüyoruz. Yatırım projelerini askıya almış olan şirketler şimdi bunları tekrar ele alıyorlar. Önümüzdeki yıl büyük ihtimalle bu yıldan daha iyi olacak” dedi. Türkiye’ye doğrudan yabancı yatırım 2008 yılında 18,2 milyar ABD doları, 2007 yılında ise 22 milyar ABD doları olarak gerçekleşmişti. Küresel ekonomik krizin ülkeye giren yatırım miktarını etkilemesi nedeniyle, 2009 yılında yapılan yabancı yatırım miktarı 2005 yılı rakamlarıyla aynı seviyede kaldı.

2002 ve 2007 yılları arasında yaşanan güçlü ekonomik büyüme, 72 milyonluk genç ve alım gücü giderek yükselen bir nüfusa sahip ülkenin, finans sektörü başta olmak üzere, çektiği yabancı yatırım oranlarına da yansımıştı.

 

Korkmaz, yatırım akışındaki azalmaya rağmen Türkiye’nin yenilenebilir enerji sektöründeki yatırımlarının 2009 yılında arttığını ve 2010 yılında enerji sektörünün yabancı yatırımda kilit bir rol oynayacağını söyledi. Ülkede tüketilen enerjinin büyük bir kısmını ithal eden Türkiye, kendisini enerji geçiş yolları üzerinde bir bağlantı noktası ve transit ülke olarak konumlandırıyor.

 

Alpaslan Korkmaz, ayrıca, ülkenin gelişmekte olan sigorta sektörüne de dikkat çekerek Avrupa’daki en düşük oranda sigortalı birey sayısıyla Türkiye’nin sigorta sektörünün de yabancı yatırımın odağında olmasının beklendiğini ifade etti.

 

Türk bankalarından Akbank, Ekim ayında bünyesindeki sigorta kuruluşu Aksigorta için stratejik bir ortak aradığını açıklamıştı. Korkmaz, Dubai’de yaşanan borç krizinin Türkiye’ye yapılacak olan Körfez yatırımlarını etkilemeyeceğini vurgulayarak Rusya, Çin ve Hindistan gibi iş ortaklarının Türkiye’ye giderek daha da fazla yatırım yapacağını söyledi. Korkmaz, Türkiye’nin Orta Doğu pazarına olan yakınlığının sağladığı avantaja değinerek Çinli otomotiv üreticilerinin yeni modellerinin Türkiye’de üretilebileceğini de sözlerine ekledi.

/Style%20Library/Invest/images/news.png