22.05.2013

SOCAR’ın milyar dolarlık rafineri yatırımında imzalar atıldı

Star - SOCAR Türkiye Ege Rafinerisi'nin (STAR) alt yapı ve hafriyat çalışmalarında sona yaklaşılırken, mühendislik, tedarik ve inşaat (EPC) süreçlerini içeren anlaşmalar dünya devi dört firmayla İspanyol Tecnicas Reunidas liderliğinde imzalandı.

İmza töreninde konuşan SOCAR Türkiye Başkanı Kenan Yavuz, rafinerinin temelini attıklarından bu yana 185 milyon dolarlık öz kaynak parasını harcadıklarını, saha hazırlama çalışmalarının yüzde 70'ini tamamladıklarını belirterek, "İmzalayacağımız sözleşmenin bedeli 3 milyar 456 milyon dolardır. Buna ilave olarak bugüne kadar harcadığımız 185 milyar dolar, bundan sonra harcayacağımız genel giderlerimiz, ücret ve sözleşmeye daha sonra ilave edeceğimiz otomasyon, elektrik sistemleri ve vergiler dahil olmak üzere, finansman maliyeti hariç rafinerimizin maliyeti 4 milyar 351 milyon dolar olacaktır. Bugün itibariyle taksimetre çalışmaya başlayacak ve 51 ayda rafinerimiz üretime geçmiş olacak" diye konuştu. Yavuz, STAR Rafinerisine ilişkin, "Projemiz Türkiye'nin cari açığını yıllık 2,5 milyar dolar net olarak aşağıya indirecek bir katma değeri beraberinde getirecektir" dedi.

Petkim Yarımadası'nda, aynı zamanda liman, enerji, lojistik ve Türkiye'de dağıtım entegrasyonunu da sağlayacaklarını aktaran Yavuz, bunun Türkiye'nin rekabet gücünü artıracaklarını dile getirdi. Yavuz, SOCAR'ın Türkiye'nin en büyük doğrudan dış yatırımcısı olduğunu vurgulayarak, 2018'e kadar da Türkiye'nin en önemli sanayi şirketi ve en büyük üç şirketinden biri olacağını anlattı.


SOCAR Uluslararası Yatırımlar Sorumlusu ve Petkim Yönetim Kurulu Başkanı Vagif Aliyev de "SOCAR olarak Türkiye'de en büyük doğrudan ve yabancı yatırım yapan yabancı şirket olmamız gurur vesilesidir. STAR Rafinerisi tamamlandığında Türkiye'nin en büyük yerlileştirme projesi olarak tarihe geçecektir. Türkiye'ye 2018 yılına kadar 17 milyar dolar yatırım yapacağız. Yapacağımız her yatırımın ülkelerimizin kardeşliğine ve stratejik ortaklığına hizmet edeceğine inanıyoruz..", şeklinde konuştu

10 milyon ton/yıl kapasiteli STAR Rafinerisi, Ural, Azeri Light ve Kerkük gibi çeşitli ham petrol türlerini işleyebilecek kabiliyete sahip olarak dizayn edilecek.

Socar Logo Görseli