23.08.2011

Serbest bölgelerde rezidans ve iş merkezi yapılacak

Hurriyet- Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan, ‘serbest bölge’ kavramını kaldıracaklarını, bunun yerine ‘Ekonomi Serbest Bölgeleri’ şeklinde yeni bir konsept üzerinde çalıştıklarını açıkladı.

 

Bu çalışmayla cari açığın ciddi manada azaltılmasını, döviz kazandırıcı hizmetlerin geliştirilmesini ve ülkeye yabancı doğrudan yatırımların çekilmesini amaçladıklarını da söyleyen Çağlayan, bu ekonomik özel alanların içinde konutların, rezidansların, iş merkezlerinin de olabileceğini belirtti.

 

Mersin ile ilgili bir prototip hazırladıklarını ifade eden Çağlayan, “Yurt dışından gelenlerin bir yerde ikamet edebileceği, bir yerde ofis olarak kullanacağı, diğer taraftan, lojistik, ticaret gibi merkezlerini harekete geçirecek önemli bir yapı oluşturacağız. Havaalanının da bu konsepte dâhil olduğu, bunun deniz ve limanla bağlantılı olduğu, demir yolu ve kara yolunun bağlantılı olduğu alanlar şeklinde düşünüyoruz” diye konuştu.

 

Türkiye’nin seçilmiş belirli alanlarında özel ekonomik bölge enflasyonu yaratmadan, fayda sağlanacak bir yapı oluşturulacağını kaydeden Çağlayan içinde ticaretin, turizmin, lojistiğin, ulaşımın, iletişim ve sanayinin olduğu geniş perspektif düşündüklerini de sözlerine ekledi. Çağlayan aynı zamanda, Mersin ve Adana gibi komşu illerin de birbirlerinin avantajını kullanacak bir yapıya dönüşeceğini ve kalkınma ajanslarının katkılarıyla bölgesel kalkınmaya yönelik önemli bir temel oluşturulmasının öngörüldüğünü dile getirdi.

/Style%20Library/Invest/images/news.png
zafer çağlayan; serbest bölge; ekonomi serbest bölgeleri; bölgesel kalkınma; kalkınma ajansı