23.10.2013

Ar-Ge’de hedef 60 milyar dolar

Hürriyet Daily News – Türkiye’nin 2023 hedefleri doğrultusunda yüksek rekabet gücüne sahip, bilim, teknoloji ve inovasyon konusunda ileri bir ekonomi haline gelmek için çalışmalara hız veren hükümet, araştırma ve geliştirme (Ar-Ge) harcamalarını artırıyor.

 
Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Nihat Ergün, Ekonomik İşbirliği ve Kalkınma Örgütü (OECD) tarafından Haliç Kongre Merkezi'nde düzenlenen Bilgi Ekonomisi Küresel Forumu'nun açılışında yaptığı konuşmada Türkiye’nin Ar-Ge’ye ayırdığı bütçenin cumhuriyetin yüzüncü yılı olan 2023’de milli gelirin yüzde 3’üne tekabül etmesi beklenen 60 milyar dolar seviyesine yükseleceğini söyledi.


Ergün, Türkiye'de ekonomi yönetimi olarak küresel kriz ortamında mali disiplin konusunda çok titiz olmalarına rağmen Ar-Ge harcamalarını azaltmadıkları gibi önemli bir oranda artırmaya devam ettiklerini, bu yaklaşımın meyvelerini gelecek dönemde toplayacaklarına inandıklarını dile getirdi.


Son 11 yılda Türkiye'de Ar-Ge harcamalarının milli gelire oranını yaklaşık 2 kat artırarak yüzde 1 seviyesine yaklaştırdıklarını belirten Ergün, "Türkiye'nin milli geliri 10 yıl önce 230 milyar dolardı, bugün 800 milyar dolar seviyesine çıktı. Milli gelirimizin 3 kat arttığını düşünürsek, Ar-Ge harcamaları bu dönemde 6 kat artış göstermiştir. 2023 yılında ise milli gelirimizin 2 trilyon dolara ulaşması ve milli gelirin yüzde 3'ü kadar Ar-Ge harcaması yapma hedefimiz var. Bu hedefi dikkate aldığımızda 2023 yılında 60 milyar dolarlık Ar-Ge harcaması yapan ülke haline geleceğiz" ifadelerini kullandı.

" src=