26.03.2012

Güney Koreli şirketlere yatırım çağrısı, serbest ticaret için imzalar atıldı

Sabah/Dünya - Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Nükleer Güvenlik Zirvesi'ne katılmak için geldiği Seul'de Güney Kore'nin dev şirketlerinin CEO'larıyla bir araya geldi. Ekonomi Bakanlığı ve T.C. Başbakanlık Yatırım Destek ve Tanıtım Ajansı (TYDTA) tarafından organize edilen toplantıda yıllık toplam ciro değeri 400 milyar ABD dolarını bulan şirketlerin CEO'larına seslenen Erdoğan, "Türkiye'ye yatırıma gelin" dedi. Başbakan’ın ziyareti sırasında iki ülke arasında serbest ticaret yapılmasına yönelik bir de çerçeve anlaşması imzalandı.

Başbakan Erdoğan CEO'larla yaptığı Türkiye'nin kat ettiği ekonomik gelişmeyi anlattı, "Türkiye'de ciddi yatırım imkânları var. Türkiye önemli yatırım fırsatları sunuyor. Türkiye'ye yatırıma gelin. Yatırım ortamı konusunda, bürokratik engellerin kaldırılması dâhil, gereken her türlü kolaylığı sağlarız" dedi. Başbakan Erdoğan ile Hyundai CEO'su arasında ilginç bir diyalog geçti. Hyundai CEO'su Erdoğan'a "Türkiye'de i20 modelinin üretim kapasitesini 100 binden 200 bine çıkaracağız" dedi. Erdoğan Hyundai'ye "Motor yatırımını neden Türkiye'de yapmıyorsunuz? Üretim için en ideal ülke Türkiye." dedi.

Başbakan Erdoğan’ın Güney Kore’yi ziyareti sırasında Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan ve Güney Kore Ticaret Bakanı Park Tae-ho "Türkiye-Güney Kore Serbest Ticaret Anlaşması Ortak Deklarasyonu"nu imzaladılar. İmza töreninde, Güney Kore Cumhurbaşkanı Lee Myung-bak ve Başbakan Erdoğan da yer aldı.

İki bakanın anlaşma metnine imza koymasının ardından Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, "Gerekli hazırlıkların tamamlanmasını müteakiben en geç Haziran ayında bakanlarımız bir araya gelerek söz konusu anlaşmaları imzalayacaklar" dedi. Bu anlaşmanın, iki ülkenin iş adamları arasındaki mevcut ortaklığı güçlendirmek ve daha ileri götürmek açısından vazgeçilmez bir fırsat olduğuna dikkati çeken Erdoğan, "Özellikle bu anlaşma, mal noktasındaki ticaretin geliştirilmesinde çok büyük bir itici güç olacaktır. Nitekim Güney Koreli dünya markalarından Posco'nun ülkemizde planladığı yatırımları ve Hyundai'nin ülkemizdeki yatırımlarını geliştirme planları serbest ticaret anlaşması çerçevesinde daha karlı ve rekabetçi olacaktır" dedi.
/Style%20Library/Invest/images/news.png
Türkiye; güney kore; türk-kore ticaret; recep tayyip erdoğan; kore ziyareti; başbakanlık yatırım; hyundai