29.11.2013

Türkiye'ye yabancı yatırım akışı 2014'te de sürecek

Hürriyet Daily News - Başbakanlık Türkiye Yatırım Destek ve Tanıtım Ajansı (TYDTA) Başkanı İlker Aycı, Türkiye'ye yönelik uluslararası doğrudan yatırım (UDY) akışının enerji, otomotiv, ve finans sektörlerine yoğunlaşarak 2014 yılında da süreceğini söyledi.

 

Son gelişmelere dair değerlendirmelerini basınla paylaşan Aycı, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ile Irak Kürt Bölgesel Yönetimi Başkanı Mesut Barzani ile Diyarbakır'da gerçekleşen görüşmesi ve BM Daimi Konsey Üyeleri ve Almanya'nın İran ile ülkenin nükleer programı üzerinde vardıkları anlaşmanın yabancı yatırımcılar tarafından olumlu bir mesaj olarak algılandığını söyledi.

 

TYDTA Başkanı, "Türkiye bu olumlu gelişmelerin neticesinde daha fazla yabancı yatırım çekecek ve ticaret hacminde artış yaşayacak..", diyerek, gelecek yıl uluslararası doğrudan yatırımlarda enerji sektörünün ağırlığını hissettireceğini söyledi.

 

"Gelecek yıl uluslararası doğrudan yatırım rakamını en çok enerji sektöründeki gelişmeler, özelleştirmeler ve ABD Merkez Bankası politikalarına ilişkin belirsizliklerin ortadan kalkması süreci etkileyecek.." şeklinde konuşan Aycı, Avrupa'nın yatırım iştahında görülen düşüşe karşın Türkiye'ye yönelik uluslararası doğrudan yatırımlarda ilk sırayı yine Avrupalı firmaların alacağını ifade etti.

 

TYDTA Başkanı, ülkenin giderek artan oranlarda ABD, Japonya, Malezya, Hindistan ve Körfez ülkelerinden de yatırım çektiğini sözlerine ekledi.

 

Türkiye, bu yılın ilk 9 ayında 8.7 milyar dolar tutarında uluslararası doğrudan yatırım çekti. 

Yükselen Grafik Görseli