14.04.2010

Dünya devleri Türkiye'ye meyve toplamaya geliyor

 

Milliyet - Türkiye'de meyve üretimi için Anadolu Grubu ve Etap ortaklığıyla el sıkışan Brezilyalı Cutrale'den sonra dünyaca ünlü firmalar Türkiye'ye meyve toplamaya geliyor. Meyve Suyu Endüstrisi Derneği (MEYED) Başkanı Alaaddin Güç, 4-5 Mayıs tarihlerinde İstanbul'da düzenlenecek 16. Dünya Meyve Suyu Kongresi'ne sayılı günler kala başta İsrail olmak üzere yurt dışından meyveciliğe yönelik yatırımlar beklediklerini söyledi.

 

Bu alanda Türkiye’de yatırım yapması beklenen şirketler arasında geçtiğimiz yıl sulama sistemleri üretimine yönelik olarak Adana'ya 20 milyon ABD doları tutarında yatırım yapan Hindistan merkezli sulama şirketi Jain Irrigation Systems’ın da adı geçiyor. Türkiye’de meyve yetiştiriciliği için arazi arayan Jain’in Türkiye Yönetim Kurulu Başkanı Abdurrahman Güngör, ilk etapta Adana'da meyve yetiştirmeye başlayacaklarını ve amaçlarının çiftçilerle iş birliği içinde sözleşmeli tarım ekseninde üretim yapmak olduğunu söyledi.

 

Organik mama üretimi yapan Alman Hipp de Türkiye'de organik meyve bahçeciliğine yönelik bir yatırım planlıyor. Türkiye'de gıda sektöründe faaliyet gösteren Targıd iş birliğiyle meyve suyu konsantresi üretimi yapan şirket, Niğde ve Karaman'da kayısı ve şeftali bahçesi kuracak. İlk etapta 15 milyon TL’lik bir yatırımla 2000-5000 dönüm arazi üzerinde üretime başlamayı planlayan firma, ikinci etapta da meyve suyu üretimi yapmayı hedefliyor.

/Style%20Library/Invest/images/news.png
türkiye; tarım sektörü; gıda sektörü; meyve-sebze yetiştiriciliği; gıda yatırımları; jain; hipp; meyed; organik meyve bahçeciliği