30.12.2009

Dev sondaj platformu Karadeniz yolunda

 

AA - Dev petrol arama platformu Leiv Eiriksson, önümüzdeki hafta İstanbul Boğazı’ndan geçerek Türkiye ve Brezilya’nın ortaklaşa petrol arama çalışmalarına başlayacağı Karadeniz’e ulaşacak. TPAO ve Brezilyalı kamu şirketi Petrobras, Karadeniz’de petrol aramak için Nisan 2009’da bir anlaşma imzalamışlardı.

 

Dünyanın en büyük sondaj platformlarından olan derin deniz petrol arama kabiliyetine sahip Leiv Eiriksson, 2 Ocak tarihinde İstanbul Boğazı’ndan geçecek. Aylar önce Norveç’ten yola çıkan platformun geçişi sırasında bir tören düzenlenecek.

 

Platformun 120 metre uzunluğundaki kulesi, platformun boğazlardaki iki köprünün altından geçebilmek için kesilmişti. Leiv Eiriksson, Sinop açıklarında demirleyecek. Platform, monte edilmesinin ardından 2010 yılının Şubat ayı ortalarında petrol arama çalışmalarına başlayacak. Günlük çalışma maliyeti 1 milyon ABD dolarına kadar çıkabilen platform, 6000 metreye varan derinliklerde petrol arama ve sondaj çalışmalarında kullanılacak. Platformun Karadeniz’de beş yıl kalması planlanıyor.

 

TPAO yetkilileri büyük miktarda petrol ve doğal gaz rezervlerine sahip olduğu düşünülen Karadeniz’deki sondaj operasyonları konusunda olumlu sonuçlar beklediklerini ifade ediyorlar. Son yapılan sismik araştırmalara göre, Karadeniz'de 10 milyar varillik petrol rezervi bulunduğu tahmin ediliyor.

/Style%20Library/Invest/images/news.png