19.08.2020

Türkiye’nin İlk Entegre Güneş Paneli Üretim Tesisi Devreye Alındı

Türkiye son yıllarda yenilenebilir enerji alanında yeni yatırımlara hız kesmeden devam ediyor. Bunun son örneği Kalyon Holding tarafından Ankara'daki Başkent Organize Sanayi Bölgesi'nde inşa edilen ve açılışı 19 Ağustos tarihinde Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından gerçekleştirilen Türkiye'nin ilk entegre güneş paneli üretim tesisi oldu.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan açılış töreninde yaptığı konuşmada, “Bu tesisin ülkemizin güneş enerjisi sektöründe liderliğine vesile olacağına yürekten inanıyorum. 2019 yılında yaklaşık 4,1 milyon hanenin enerji ihtiyacını güneş enerjisinden elde ettiğimiz elektrik ile karşıladık. Tek bir kaynağa bağlı kalmadan farklı enerji kaynaklarını sisteme dâhil ederek enerji altyapımızı genişletiyoruz. Türkiye, kurulu güç olarak, güneş enerjisinde şu an dünyada 13., Avrupa'da ise 7. sırada yer alıyor" şeklinde konuştu.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, konuşmasına şöyle devam et​ti: “Toplam yatırım bedeli 1 milyar ABD doları olan bu tesis ile sadece iki milyon vatandaşımızın yıllık enerji ihtiyacını karşılamakla kalmayacağız; aynı zamanda yılda iki milyon ton fosil ve karbondioksit salınımının önüne geçeceğiz. Türkiye için bir gurur kaynağı olan bu çevre dostu ve modern tesis, birçok yönüyle de sektörün öncüsü olarak öne çıkıyor" dedi.

Türünün ilk örneği olan fotovoltaik üretim merkezi, yıllık 500 MW güneş paneli üretim kapasitesine sahip olacak. Avrupa ve Orta Doğu'daki ilk entegre panel üretim fabrikası olacak tesiste 1.400 kişiye istihdam sağlanacak. Tesiste üretilen paneller Konya, Karapınar'da kurulacak 1 GW'lık güneş enerjisi santralinde kullanılacak.

19-23 Ekim 2020 tarihleri arasında, Türkiye'nin 36 ilinde kurulmak üzere toplam 74 adet güneş enerjisi santrali için ihale düzenlenecek. Yerli Malı Kullanım Karşılığı Tahsis (TMKT) şartıyla düzenlenecek ihalelerdeki santral kapasiteleri 10 MW, 15 MW ve 20 MW olacak.

Türkiye'de elektrik üretiminin üçte ikisi yerli ve yenilenebilir kaynaklardan elde ediliyor. Elektrik enerjisinde yerli kaynak oranı 2013 yılında yüzde 42,1'den, 2019 yılında yüzde 64,1'e ulaştı. Yenilenebilir kaynaklı elektrik üretimi ise 2019 yılı itibarıyla yüzde 48'e yükseldi. Yerli ve yenilenebilir kaynaklardan elde edilen elektrik üretimi 24 Mayıs 2020 tarihinde ise rekor kırarak yüzde 90 seviyesine ulaştı.
Türkiye’nin İlk Entegre Güneş Paneli Üretim Tesisi Recep Tayyip Erdoğan
güneş enerjisi; güneş paneli; kalyon; yenilenebilir; yenilenebilir enerji; elektrik