24.02.2010

Elektrikli araçlar Türkiye’de üretilip dünyaya satılacak

 

Sabah - Türkiye, elektrikli araçların üretim merkezi olmaya hazırlanıyor. Fransız Renault firmasının Bursa’yı elektrikli otomobil üretimi için merkez olarak belirlemesinin ardından ABD’li Ford firması da Gölcük’ü firmanın ilk elektrikli aracını üretmesi için merkez olarak seçti.

 

Ford Otosan’ın Gölcük fabrikasında üretilen Transit Connect, Ford şirketinin ürettiği ilk elektrikli araç olacak. Araç, Türkiye’den ABD’ye ihraç edilecek ve burada elektrikle çalışan motorlar araca monte edilecek. İlk elektrikli Transit Connect araçlarının bu yılın sonunda satışa sunulması beklenirken, firma yılda yaklaşık 1000 adet Ford Transit Connect satmayı planlıyor. Bu araçların fiyatının yaklaşık 60.000 ABD doları olacağı öngörülüyor. Transit Connect’in ardından Ford dört adet elektrikli araç ve bir adet hibrit araç daha üretmeyi planlıyor. Ford firmasının Transit Connect’in ardından elektrikli araç segmetinde üretmeyi planladığı ilk model ise Focus Sedan. Buna ek olarak, Ford 2012 yılında iki adet hibrit modeli de satışa sunmayı planlıyor.

 

Fransız Renault firması da Türkiye’de elektrikli araç üretmeyi planlayan bir diğer otomobil devi. Firmanın bu araçlar arasında piyasaya sürmeyi planladığı ilk model ise Fluence. Bu model, Bursa’daki Oyak Renault fabrikasında üretilecek. Renault Operasyon Genel Müdürü Patrick Pélata bir toplantıda elektrikli Fluence modelinin Bursa’da üretileceğini ve Bursa’daki Oyak Renault fabrikasının firmanın elektrikli araç satışlarındaki hedefe ulaşmasında önemli rol oynayacağını söyledi. Oyak Renault önümüzdeki beş yıl içinde İsrail ve Danimarka’ya 100.000 adet elektrikli Fluence aracı ihraç edecek. Yürürlükteki satış anlaşması uyarınca, Oyak Renault şu an 1 milyar avroluk elektrikli araç ihracını garantilemiş durumda. Şu anda üretim yıllık 20.000 adet araç olarak gerçekleşecek; ancak talepler doğrultusunda üretim yıllık 30.000 araca kadar çıkabilecek
/Style%20Library/Invest/images/news.png