25.12.2009

Türkiye ve Suriye ilişkilerinde ekonomik iş birliği dönemi

 

Dünya – Türkiye’nin güney komşusu Suriye ile ilişkileri her düzeyde gelişiyor. Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın geçtiğimiz günlerde gerçekleşen Şam ziyareti, iki ülke arasında yeni bir iş birliği döneminin başlangıcının işaretlerini veriyor.

 

Başbakan Erdoğan, Şam’daki resmi temaslarında Suriye Başbakanı Naci Itri ile birlikte katıldığı Türkiye-Suriye Yüksek Düzeyli Stratejik İşbirliği Konseyi Toplantısı'nın açılış oturumunda, "Suriye'yi 320 milyonluk Orta Doğu pazarına giriş kapısı olarak görüyoruz" dedi. Toplantıya İçişleri Bakanı Beşir Atalay ve Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu’nun yanı sıra Suriyeli bakanlar da katıldı.

 

Suriye Cumhurbaşkanı Beşar Esad’ın da katıldığı toplantı sonrası iki ülke arasında ilişkileri ve ekonomik bütünleşmeyi artırmak amacıyla çeşitli alanlarda 51 resmi anlaşma imzalandı.

 

İmza töreninde konuşan Başbakan Erdoğan, “Bugünkü toplantıyı uzun bir yolda ilk dönüm noktası olarak düşünebiliriz. Ulaşım, ekonomi, ticaret, güvenlik, yerel yönetim, enerji, su, çevre, kültür, eğitim ve kentsel dönüşüm gibi alanlarda iş birliği yapabiliriz” dedi. Suriye Başbakanı Itri de görüşmeleri son derece verimli bulduğunu belirterek, “Amacımız ülkelerimizin ekonomisine katkıda bulunmaktır” şeklinde konuştu.

/Style%20Library/Invest/images/news.png