4.09.2013

Yatırım ajansları İstanbul’da toplandı

Dünya - Başbakanlık Yatırım Destek ve Tanıtım Ajansı’nın (TYDTA) Başkan Yardımcılığı görevini yürüttüğü Dünya Yatırım Tanıtım Ajansları Birliği’nin (WAIPA) Yönetim Kurulu toplantısı İstanbul ‘da gerçekleştirildi.


WAIPA Yönetim Kurulu üyelerinin katıldığı toplantıda konuşan WAIPA Başkan Yardımcısı ve TYDTA Başkanı İlker Aycı, Türkiye'nin siyasi ve ekonomik istikrarı ile her zaman bölgesindeki yatırımlardan büyük pay alacağının altını çizerek "Yıl sonuna doğru veya 2014 başında çok güzel yatırım haberlerini kamuoyuyla paylaşacağız" dedi.


Aycı, "Çin ve ABD kaynaklı endişelerle dünya çapında doğrudan yatırım akışlarında bir azalma söz konusu. Fakat biz ülke olarak ilgi odağı olmaya devam ediyoruz. Geçen yıl Türkiye’ye 12.5 milyar dolar tutarında uluslararası doğrudan yatırım girişi oldu. Bu rakam beklentilerimiz altında kaldı belki ama bu tutarla Ortadoğu'nun liderliğine, dünya sıralamasında da da 25'inci sıradan 23.üncü sıraya çıktık. Ortadoğu'da önümüzdeki Suudi Arabistan'ı geçtik. Kötü diye nitelenen bir yılda bunları yaptık. Bu yıl birçok ülkede düşüş gözleniyor. ABD'de bile yılın ilk yarısında yüzde 38 oranında bir düşüş var. Fakat biz yıl sonuna doğru veya 2014 başında çok güzel yatırım haberlerini kamuoyuyla paylaşacağız. Bütün WAIPA üyeleri dünyadaki doğrudan yatırımları artırmak ve ülkelerine kaliteli yatırım çekmek amacıyla çalışıyor. WAIPA olarak yeni fikirler üretiyor, ortak tecrübelerimizi paylaşıyoruz. WAIPA'yı bir referans noktası olarak daha görünür hale getirmek istiyoruz. Türkiye olarak ise burada gücümüzü fazlasıyla hissettirdik" dedi.


Dünyanın 122 farklı ülkesinden 164 adet yatırım ajansı üyesi bulunan organizasyon; ülke ajansları arası işbirliği ve koordinasyon, veri kaynaklarını geliştirme ve paylaşım, ülke ve bölge bazında deneyimlerin paylaşımı, hükümetler nezdinde uluslararası doğrudan yatırım politikalarının belirlenmesi gibi ana konularda faaliyet gösteriyor.


Geçtiğimiz Şubat ayında WAIPA’nın Cenevre’de yapılan Genel Kurul toplantısında oyların büyük bölümünü alarak Başkan Yardımcılığı görevine seçilen TYDTA bu görevi 2015 yılına kadar sürdürecek.

Dünya Yatırım Tanıtım Ajansları Birliği Yönetim Kurulu Görseli
türkiye; başbakanlık yatırım ajansı; waipa; dünya yatırım ajansları birliği; ilker aycı; tydta; türkiye yatırım ajansı