5.04.2011

Yabancı yatırımda yeni dalga

Hurriyet Daily News – Aylık iş ve ekonomi dergisi Capital’de yer alan bir araştırma-analize göre Türkiye, küresel ekonomik krizin ardından sayıları 70’e varan uluslararası firma tarafından yakın takibe alındı. Yazıda, menkul değerler şirketi BCG Partners tarafından hazırlanan bir rapora dayanılarak, büyüme ve kârlılık açısından Türkiye’nin sunduğu fırsatları değerlendirmek isteyen uluslararası markaların yatırımlarının bu yıl 12.5 milyar doları bulabileceğine yer verildi. Beklenen doğrudan yabancı yatırımların yüzde 80’lik bir bölümünün “greenfield” olarak tabir edilen sıfırdan yatırım, satın alma ve şirket birleşmesi şeklinde gerçekleşeceğine değinilen yazıda, Türkiye’nin şimdiye dek çektiği yabancı sermaye toplamında sıfırdan yatırım olarak nitelenen yatırım miktarının yüzde 20’yi geçmediği, ancak ilk kez 2011 yılında bu tür yatırımların yüzde 40’ı bulmasının beklendiğine dikkat çekildi.

Türkiye’de bu yıl toplamda 30 milyar dolar seviyesinde satın alma ve şirket birleşmesi bekleniyor. Capital dergisine konuşan uluslararası danışmanlık kuruluşu Pragma Corporate Finance yetkilisi Kerim Kotan, “Sağlıklı bir özelleştirme süreci ile satın alma ve birleşmelerin toplam hacminin 30 milyar doları bulacağını tahmin ediyoruz..” şeklinde konuştu.

Türkiye’de iş yapmayı düşünen potansiyel yatırımcıların bir bölümü pazara giriş konusunda hazırlıklarını tamamlamışken, bazılarının ortak arayışında olduğu, bir bölümünün de piyasa analizlerine devam ettiği haber veriliyor. Dergiye göre bu yatırımcılar ağırlıklı olarak perakende, enerji, ecza ve gıda sektörlerinde faaliyet gösteriyorlar. Özellikle son yıllarda sayıları hızla artan alışveriş merkezleri, çoğu yabancı marka için Türk pazarına giriş kapısı haline gelmiş durumda.

Avrupa menşeili firmaların yanı sıra Orta Doğu ve Uzak Doğu kökenli firmaların da Türkiye’de kendilerine yer aradıklarına vurgu yapılan yazıda, Türkiye’nin iç piyasa dinamizmi, hızlı büyümesi, sahip olduğu kaliteli iş gücü ve çevre ülkelere kolay erişim sağlaması gibi niteliklerinin yabancı sermayeyi çekmede önemli rol oynadığı vurgulanıyor.
/Style%20Library/Invest/images/news.png
Türkiye; yabancı yatırım; doğrudan yabancı yatırım; türk ekonomisi; türk pazarı; türkiye yabancı sermaye; enerji sektörü; perakande sektörü; uluslararası firma türkiye