7.02.2012

Körfez'den 100 milyon dolarlık meyve suyu yatırımı

​Sabah - Bahreyn merkezli Bank Alkhair, meyve suyu konsantresi ve meyve püresi üreticisi Göknur Gıda ile ortaklık anlaşması imzaladı. Yapılan anlaşma ile Körfez, Orta Doğu ve Afrika Bölgesi'nin ilk İslamî girişim sermaye bankası olan Venture Capital Bank ve Türkiye'de faaliyet gösteren Alkhair Capital'in ana hissedarı olduğu Bank Alkhair, Göknur Gıda'nın % 65 ortağı oldu.

İşlem büyüklüğü yaklaşık 100 milyon ABD doları olan yatırımın, 30 milyon ABD doları şirketin büyümesini desteklemek amacıyla Göknur Gıda'nın sermaye artırımında kullanılacak. Anlaşmayla ilgili imza töreni, Türkiye-Körfez İşbirliği Konseyi 1. İş Forumu açılış toplantısını müteakiben, Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan, Gümrük ve Ticaret Bakanı Hayati Yazıcı, Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Başkanı ve İslam Ticaret ve Sanayi Odası (ICCI) Başkan Yardımcısı Rifat Hisarcıklıoğlu, Körfez İşbirliği Konseyi Odaları Federasyonu (FGCCC) ve ICCI Başkanı Şeyh Saleh Kamel ve Körfez İşbirliği Konseyi (KİK) Genel Sekreter Yardımcısı Abdullah bin Juma Al-Shibli şahitliğinde gerçekleştirildi.

Bu ortaklık, geçtiğimiz yıl, T.C. Başbakanlık Yatırım Destek ve Tanıtım Ajansı (TYDTA) ile Bahreyn Ekonomik Kalkınma Kurulu (EDB) arasında, iki ülkedeki ortak yatırımların geliştirilmesine ilişkin imzalanan mutabakat zaptı çerçevesinde gerçekleştirilen ilk yatırım olma özelliğini taşıyor. Anlaşma ile Türkiye kapısını açan firmanın hedefinde yeni sektörler bulunuyor. Gıdada yatırıma devam edecek firma, gayrimenkul ve ilaç sektörüne de farklı projelerle girecek. Bir Türk gayrimenkul şirketine ortak olmayı planlayan Venture Capital Bank, kentsel dönüşüme odaklanacak. Firmanın kentsel dönüşümdeki hedefi, eski binaları yeniden orijinaline sadık kalarak yıkıp, yeniden inşa etmek.

Son 10 yılda Körfez ülkelerinden 30 milyar ABD doları yatırım çeken Türkiye, cazip projelerle gelecek 3-5 yıl içinde Körfez fonlarından 30 milyar ABD doları sermaye daha çekmeye hazırlanıyor. Körfez fonlarının Türkiye'de özellikle bayındırlık, enerji, sağlık, gayrimenkul, sanayi ve altyapı projeleri ile yakından ilgili olduğu biliniyor.
/Style%20Library/Invest/images/news.png
Türkiye; körfez yatırımları; gcc yatırımları; türkiye körfez sermayesi; Bank Alkhair; göknur gıda; tydta; Venture Capital Bank