8.02.2013

TANAP projesinde inşaat için geri sayım

Yeni Şafak - Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Slovakya'da yaptığı açıklamada Azerbaycan ile birlikte gündeme getirilen ve Avrupa'ya doğalgaz taşıması öngörülen Trans Anadolu Doğal Gaz Boru Hattı Projesi’nde (TANAP) bu yıl inşaata başlamak için dozerlerin hazır olduğunu söyledi.


“Enerji işbirliği konusunda Türkiye-Slovakya arasında önemli bir adımı atabiliriz..”, diyen Erdoğan, “Nabucco Projesi'nde maalesef herhangi bir ilerleme söz konusu değil. Tabii Nabucco'da doğalgazın tedariki Nabucco yönetimine, yani Avrupa Birliği yönetimine ait bir sorundur ve yılda 30 milyar metreküp doğal gaz tedarik etmeleri gerekmektedir ama şu anda buna yönelik herhangi bir ciddi gelişme yok..”, dedi. Erdoğan 'Şu anda biz tabii yeni bir adım daha attık bu da TANAP Projesi'dir ve Azerbaycan'la attığımız bu adım parlamentolarımızdan geçmiştir ve öyle zannediyorum ki bu yıl içerisinde de dozerler çalışmaya başlayacaktır..', şeklinde konuştu.


Türkiye ile Azerbaycan arasında geçen yılın Haziran ayında imzalanan anlaşma gereğince hayata geçecek TANAP, Azeri doğal gazı nı Türkiye üzerinden Avrupa’daki alıcılara ulaştırılacak. Yaklaşık 7 milyar dolara malolacak projenin senede taşıyacağı 16 milyar metreküp gazın 6 milyar metreküpünün Türkiye’ye, 10 milyar metreküpünün ise Avrupa pazarına verilmesi planlanıyor.


TANAP için oluşturulan konsorsiyumda SOCAR, BOTAŞ ve TPAO ilk ortaklar olarak yer almış daha sonra Avrupalı enerji devleri BP, Statoil ve Total toplam yüzde 29 hisse alarak projeye ortak olmuşlardı.

/Style%20Library/Invest/images/news.png
Türkiye; enerji sektörü; trans anadolu doğal gaz; tanap; socar; botaş; tanap projesi; nabucco