10.10.2012

3M’den Çorlu'ya 500 milyon dolarlık yatırım

Dünya - Kişisel bakım, ev, hobi ve kırtasiye ürünlerinden, elektrik, elektronik, telekomünikasyon sistemleri ve sağlık ürünlerine kadar birçok sektöre yönelik üretim yapan 3M, dünyada sayılı ülkede hayata geçirdiği bölgesel üretim üslerinden birini Türkiye'de kuruyor.

3M, Çorlu'da bulunan Avrupa Serbest Bölgesi'nde hayata geçirilecek proje için yaklaşık 500 milyon ABD dolarını bulacak bir yatırım yapacağını açıkladı. Aralık ayı içinde temeli atılması planlanan tesis üst düzey teknoloji ile çalışacak ve binin üzerinde nitelikli istihdam sağlayacak.

Yatırım kararı, Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan'ın katıldığı 3M ve T.C. Başbakanlık Yatırım Destek ve Tanıtım Ajansı'nın (TYDTA) ortaklaşa düzenledikleri basın toplantısıyla açıklandı.

Toplantının açılışında konuşan Başbakanlık Yatırım Ajansı Başkanı M. İlker Aycı, iki yıldır 3M ile birlikte çalışmalarda bulunduklarını belirterek, "Bu yatırım, sağlayacağı istihdam ve ihracatımıza yapacağı pozitif etkiler nedeni ile bizim için büyük önem arz etmektedir" dedi.

Türkiye'nin bu yatırım ile 3M gibi bir dünya devinin daha Orta Doğu, Kuzey Afrika ve Rusya ile Avrupa pazarlarına yönelik stratejik üssü olarak konumlandığını aktaran Aycı, Türkiye'ye böyle bir yatırımı kazandırmış olmaktan dolayı gururlu olduklarını dile getirdi.

ABD'nin son derece önemli bir iş ortağı olduğunu ifade eden Aycı, son beş yılda Türkiye'nin ABD'den 7 milyar ABD dolarının üzerinde doğrudan yatırım çektiğini anımsattı. Aycı, şunları söyledi:

"Sadece geçen yıl, ABD'den gelen doğrudan yatırımlar bir önceki yıla nazaran dört kattan fazla artarak, 1,4 milyar ABD dolarının üzerinde gerçekleşti ve bu yılın ilk yedi ayında ise ABD'den gelen doğrudan yatırımlar yaklaşık 1 milyar ABD doları civarında. Önümüzdeki dönemde yine önemli yatırımlar gelecek, onlar cebimizde. Yatırım kararları olgunlaştıkça paylaşacağız. Görüldüğü üzere Başbakanlık Yatırım Ajansı olarak gerek dünya devlerinin, gerekse KOBİ düzeyindeki şirketlerin yatırımlarını ülkemize kazandırıyoruz."

3M Orta ve Doğu Avrupa Bölgesi'nden Sorumlu Başkan Yardımcısı Giuseppe Castaldi de yatırımın 3M açısından büyük önem taşıdığını vurgulayarak, "Bugün sizlere detaylarını aktardığımız bu denli yüksek yatırım ve satış hacmine sahip büyük üretim tesislerini biz “Super Hub” olarak adlandırıyoruz. Türkiye'de kurulacak olan Super Hub, Avrupa'daki üçüncü Super Hub olacak. Bu üretim tesisi sadece Türkiye için değil; Avrupa, Orta Doğu ve Afrika bölgelerindeki pazarların ihtiyaçlarına yönelik olarak da üretim yapacak. Üretim tesisinin, ilerleyen yıllarda, yıllık 1 milyar ABD dolarına yakın bir satış hacmine ulaşmasını bekliyoruz” dedi.

Dünya ekonomisinin belirsizlik içinde bulunduğu dönemde, Türkiye'nin ekonomik büyüme ve istikrar anlamında gösterdiği başarının, bu coğrafyayı yatırım anlamında cazip kıldığını vurgulayan Castaldi, "Burada özellikle uluslararası yatırımcıları cesaretlendiren yatırım ortamının ve son dönemde açıklanan yeni yatırım teşvik paketinin öneminin bir kez daha altını çizmek isterim. Bu değerlendirmeler ışığında, Türkiye'nin yatırım için ne kadar doğru bir ülke olduğu bir kez daha ortaya çıkıyor" dedi.
/Style%20Library/Invest/images/news.png
türkiye; başbakanlık yatırım ajansı; 3m türkiye; 3m yatırım; 3m fabrika; yatırım teşvikleri; ilker aycı; zafer çağlayan