15.10.2015

İlk 8 ayda UDY girişi yüzde 36 artışla 11,8 milyar dolara ulaştı

Yılın ilk sekiz ayında Türkiye’ye gelen uluslararası doğrudan yatırım (UDY) tutarı 11,8 milyar dolara ulaştı. Merkez Bankası tarafından açıklanan verilere göre Ağustos ayındaki yatırım girişi 1,9 milyar dolar olurken, Ocak-Ağustos döneminde geçen yılın dönemine göre yüzde 36 oranında bir artış kaydedildi.


Sektörel dağılıma göre Ağustos ayında en çok yatırım alan sektör kimya sektörü oldu. Yılın ilk sekiz ayında ise en çok yatırım alan sektörler arasında birinci sırada imalat gelirken, imalat sektörünü finans ve enerji sektörleri takip etti. Ocak-Ağustos döneminde gerçekleşen cari açık toplamının yüzde 46’sı UDY tarafından finanse edildi.


Konu ile ilgili konuşan Başbakanlık Türkiye Yatırım Destek ve Tanıtım Ajansı (TYDTA) Başkanı Arda Ermut, içinde bulunulan seçim süreci ve bazı komşu ülkelerdeki olumsuz koşullara rağmen Türkiye’nin bir istikrar adası olmayı sürdürdüğünü söyledi.


Uzun vadeli planlarına Türkiye’yi dahil eden uluslararası yatırımcıların kazançlı çıkacağını ifade eden Ermut, “Geçtiğimiz 12 yılda gerçekleştirilen yapısal reformlar ile ekonomide bir başarı hikayesi yazan Türkiye, bölgesinde bir istikrar sembolü olmayı sürdürüyor. Bu bağlamda ülkemizin yatırım cazibesini koruduğu UDY performansından da anlaşılabiliyor. Bazı komşulardaki olumsuz koşullar ve seçim sürecine rağmen ilk 8 ayda yatırımcı ilgisindeki artış, öncelikli hedefimiz olan 2014 yılı UDY toplam tutarını geçme yönündeki beklentilerimizi güçlendirdi”, şeklinde konuştu.

Arda Ermut Görseli