15.12.2010

Garanti-BBVA ortaklığı ile Türk-İspanyol ilişkilerinde yeni dönem

Hurriyet Daily News - İspanyol bankacılık devi Banco Bilbao Vizcaya Argentaria (BBVA) ile Garanti Bankası arasında yapılan ortaklık anlaşması, Akdeniz ülkelerinden Türkiye ile İspanya arasındaki ilişkilerde de yeni bir dönemin başlangıcı oldu. Dış Ekonomik İlişkiler Kurulu (DEİK) Türk-İspanya İş Konseyi tarafından İstanbul’da düzenlenen bir toplantıya katılan Türk ve İspanyol iş adamları, iki ülke arasındaki ticari ve ekonomik ilişkileri daha da ileri bir seviyeye çıkarmanın yollarını ele aldılar.

208 Türk ve 23 İspanyol firmanın katılımıyla gerçekleşen toplantıda bir konuşma yapan İspanya’nın İstanbul Başkonsolosu Aurelio Pérez Giralda, Türkiye’nin İspanya açısından stratejik bir ortak olduğunu belirterek, ikili ilişkilerin geldiği noktadan duyduğu memnuniyeti dile getirdi.

BBVA-Garanti ortaklığının Türk-İspanyol ilişkilerine olan katkısına dikkat çeken Giralda, “4,2 milyar avroluk bu anlaşma, ilişkilerimiz açısından bir dönüm noktasıdır” değerlendirmesinde bulundu.

Türk-İspanya İş Konseyi Başkanı Zeynel Abidin Erdem de Türkiye ile İspanya’nın iş birliği yapmalarının önemine değinerek, İspanyol firmalar ile güneş ve rüzgâr enerjisi konusunda görüştüklerini ve İspanya’nın bu konudaki deneyiminden Türkiye’nin faydalanmak istediğini belirtti. Karşılıklı ticaret hacminin geçtiğimiz yıl 7,8 milyar ABD doları seviyesinde gerçekleştiğini belirten Erdem, bu yıl bu rakamın 9,2 milyar ABD dolarına çıkmasının beklendiğini sözlerine ekledi. İspanyol firmaların Türkiye’de toplam 395 milyon ABD doları değerinde yatırımı olduğunu söyleyen Erdem, Türkiye’deki İspanyol firmaların ağırlıklı olarak faaliyet gösterdiği alanlar olarak altyapı, ulaşım, inşaat, enerji, otomotiv ve moda sektörlerini sıraladı.
/Style%20Library/Invest/images/news.png
türkiye; ispanya; türk-ispanyol; iş konseyi; deik; bbva; garanti; ticaret hacmi