20.12.2010

Güney Koreli çelik devi, 350 milyon ABD doları yatıracak, 1.000 kişiye iş kapısı açacak

Hürriyet - Geçtiğimiz Ekim ayında 24 milyon ABD doları tutarında bir yatırımla Bursa’da üretime başlayan Güney Koreli küresel demir-çelik devi POSCO, 350 milyon ABD doları değerinde ikinci bir yatırım yapma kararı aldı. Bu kez Kocaeli’nde paslanmaz çelik tesisi kuracak POSCO, ilk etapta 1.000 kişiye istihdam sağlayacak.

T.C. Başbakanlık Yatırım Destek ve Tanıtım Ajansı (TYDTA) Başkanı Dr. Hüseyin Aslan’ın “önümüzdeki günlerde dev bir yatırım açıklayacağız” diyerek sinyallerini verdiği yatırım kararı açıklandı. Ekim ayında Bursa’da ilk yatırımını yapan dünyanın üçüncü büyük çelik üreticisi Güney Koreli Pohang Iron and Steel Company (POSCO) şimdi de 350 milyon ABD doları yatırımla Kocaeli’nde paslanmaz çelik tesisi kuracak. “Greenfield” olarak tabir edilen sıfırdan yatırımla Kocaeli’nde hizmete alınacak paslanmaz çelik soğuk haddeleme tesisi, ilk etapta 1.000 kişiye istihdam olanağı sağlayacak. 2011 yılının ilk yarısında temeli atılacak tesiste yıllık 200.000 mt’luk üretim gerçekleşecek.

Türkiye’nin 2000 yılında 90.000 mt olan ve 2009 yılında 210.000 mt’a ulaşan paslanmaz çelik ihtiyacından yola çıkarak POSCO’yu yakın takibe aldıklarını ifade eden Hüseyin Aslan, yatırımla ilgili şunları söyledi: “Bu yatırım sayesinde, ithalat yoluyla karşıladığımız paslanmaz çelik ihtiyacı, yakın gelecekte ülkemizde üretilecek. Türkiye, POSCO yatırımıyla bir üs haline gelip, Doğu Avrupa, Orta Doğu ve BDT ülkelerine son derece stratejik bir sektörde hitap edecek.”

Yıllık 30 milyon mt’luk üretim kapasitesine sahip olan dünyanın üçüncü büyük çelik üreticisi POSCO’nun 20 ülkedeki 36 tesisinde 17.000 kişi çalışıyor.
/Style%20Library/Invest/images/news.png
türkiye; posco; ispat; tydta; hüseyin aslan; kocaeli; bursa; çelik yatırımı; demir-çelik sektörü; greenfield