24.01.2013

İstanbul'a dünyanın en büyük havalimanı

Sabah - İstanbul'un Avrupa yakasında yapılacak, yolcu kapasitesi bakımından dünyanın en büyük havalimanı için geri sayım başladı.


Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Binali Yıldırım, 3 Mayıs'ta ihaleye çıkılacağını ve kazanan firmanın aynı gün açıklanacağını söyledi. Havalimanının, ihaleden 42 ay sonra hizmete alınması planlanıyor. Havaalanı, tüm terminalleri tamamlandığında senede 150 milyon yolcuya hizmet verebilecek kapasitesi ile dünyanın en büyüğü olacak.


Yıldırım, "İşletme süresi 25 yıl olacak, girişimciler Devlet Hava Meydanları İşletmesi'ne ödeyecekleri kirada yarışacak. İlana bugün çıkılacak" dedi. Projenin finansman hariç toplam maliyetinin 7 milyar euronun üzerine çıkması öngörülüyor. Bakan Yıldırım, 45 milyon olan Atatürk Havalimanı yolcu trafiğine Sabiha Gökçen'deki 15 milyon eklendiğinde şehirdeki toplam trafiğin 60 milyonu bulduğunu belirtti.


Şartnamede işletmeciye 12 yıl için 342 milyon yolcu garantisi verildi. İlk etap yatırımının başlamasıyla birlikte inşaat dönemi süresince yılda ortalama 80 bin kişiye iş imkânı sağlanacak. Yatırımın hizmete girmesiyle birlikte yıllık istihdam ortalaması 120 bine ulaşacak.

/Style%20Library/Invest/images/news.png
türkiye; altyapı sektörü; altyapı projeleri; istanbul 3. havaalanı