27.04.2012

Orta ölçekli İngiliz firmaları için en iyi yatırım adresi Türkiye

Hürriyet - İngiltere Ticaret ve Yatırım Bakanı Lord Stephen Green, Türkiye’nin hızlı büyümesi ve orta ölçekli şirketlere sunduğu fırsatlarla Avrupa’daki en cazip pazar olduğunu belirterek, “Buraya 30 İngiliz şirketiyle birlikte geldim. Bu seyahati aylardır planlıyoruz. İki ülke arasındaki ekonomik ve ticari ilişkileri artırmayı amaçlıyoruz. Ancak bir diğer önemli amacımız, İngiltere iç pazarında büyüme güçlüğü çeken ve uluslararası pazarlarda deneyimi olmayan İngiliz şirketlere Türkiye’deki fırsatları tanıtmak. Yurt dışına açılma konusunda zorluk yaşayan Avrupalı şirketler için Türkiye, bulunmaz fırsatlar ülkesi. Sadece iç pazarıyla değil, Kafkasya, Orta Asya, Kuzey Afrika ve Orta Doğu bölgelerine giriş için de Türk şirketler çok önemli stratejik ortaklar olabilirler” dedi.

“Türkiye çok önemli bir ülke, Avrupa Birliği’nin (AB) Türkiye’yi içine almamasının özellikle önemli bir kayıp olduğunu düşünüyorum” diyen Lord Green, Hürriyet’e şu açıklamaları yaptı: “Türkiye, Avrupa Birliği (AB) üyesi olsaydı, birliğe yapacağı ekonomik katkı krizde daha da net bir şekilde görülürdü. İngiltere her zaman Türkiye’nin AB üyeliğinin sıkı bir destekçisi oldu. Dolayısıyla Türkiye büyümek isteyen, dünyaya açılmak isteyen ancak kendi iç pazarında artık bu şansı yakalayamayan, Avrupa şirketleri için çok önemli bir adres. Türkiye’nin katılımı AB için dönüşüm olacak. Birliğin ekonomisini, yenileyecek ve canlandıracak. Birlik için bir mihenk taşı olacak.”

Türkiye ziyaretinde, çok büyük şirketler yerine orta ölçekli şirketleri tercih ettiklerini belirten Lord Green, şöyle konuştu: “Heyetimizde çok büyük şirketler yok. Büyük çaplı uluslararası şirketlerin yatırım fırsatlarını değerlendirmeleri daha kolay. Ancak İngiltere’de 500 bin ile 5 milyon sterlin arasında 10 bin şirket var. Bunların bazıları İngiltere dışına hiç çıkmamışlar. Artık İngiltere pazarında büyümek geçmişe göre çok daha zor. Dolayısıyla yurt dışına açılmak zorundalar. Bu şirketlerin ilk akla gelen Çin’e gitmeleri macera olur. Londra’dan İstanbul’a gelmek 4 saatten az sürüyor. Türkiye’de iş yapış süreçleri, profesyonel yaşam İngiltere ile neredeyse aynı. Kültürel bir fark ya da şok yaratacak bir durum söz konusu değil. Dolayısıyla en kolay ve en cazip adres İstanbul ve Türkiye.”

İstanbul Finans Merkezi projesine de değinen Lord Stephen Green, “Dünyanın önde gelen finans merkezlerinden biri olan Londra ile İstanbul bu konuda bir iş birliği yapabilirler. Biz her türlü katkıya hazırız. Karşılıklı iş birliğinden ortaya çıkan sinerjiden her iki şehir de yararlanabilir. Her iki ülke şirketleri için finanstan, inşaata, perakendeden, her türlü imalat sanayinde iş birlikleri ortaklıklar yapmaları mümkün” diye konuştu.
/Style%20Library/Invest/images/news.png
türkiye; ingiltere; ticaret hacmi; türk-ingiliz ticaret hacmi; türkiye ingliliz şirketleri