27.12.2010

Japonya ile nükleer santral konusunda müzakereler başlıyor

Hurriyet Daily News - Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız’ın geçtiğimiz hafta gerçekleştirdiği Japonya ziyaretinden Türkiye ile Japonya arasında Sinop’ta inşa edilmesi planlanan nükleer enerji santrali konusunda müzakerelere başlanması kararı çıktı. Bakan Yıldız ve Japonya Ekonomi, Ticaret ve Sanayi Bakanı Akihiro Ohata’nın imzaladığı anlaşma iki ülke arasında nükleer enerji üretimi konusunda iş birliğini öngörüyor.

Bakan Yıldız, imza töreninin ardından gazetecilere yaptığı açıklamada, anlaşmanın, Türkiye ile Japonya arasındaki iş birliğinin daha ileri seviyeye taşınmasına yardımcı olacağını, hatta iki ülkenin üçüncü ülkelerde yatırım konusunda iş birliğine gidebileceklerini söyledi.

Yıldız, Japonya ile enerji tasarrufu konusunda da iş birliği yapmak istediklerini sözlerine ekledi. Japon Bakan Ohata ise imzalanan anlaşmanın Türk-Japon ilişkilerinde bir itici güç rolü üstleneceğini belirterek müzakerelerde anlaşma sağlanması halinde Japonya’nın nükleer santral inşasına üç ay içinde başlayabilecek durumda olduğunu söyledi.

İki ülke arasında Sinop’ta bir nükleer enerji santrali kurulması konusunda başlayan müzakerelerin üç ay içinde tamamlanması öngörülüyor. Türkiye’nin daha önce Güney Kore ile yürüttüğü müzakerelerden sonuç alınamamıştı. Sinop’ta kurulması planlanan santralin yaklaşık 20 milyar ABD dolarına mal olması bekleniyor.
/Style%20Library/Invest/images/news.png
türkiye; japonya; nükleer enerji; nükleer santral; sinop; enerji sektörü; taner yildiz