7.10.2021

Alman İlaç Firması Boehringer Ingelheim, Abdi İbrahim ile Türkiye’de Yatırım Yapıyor

​Cumhurbaşkanlığı Yatırım Ofisi Başkanı Burak Dağlıoğlu, küresel ilaç firmalarından Boehringer Ingelheim'in Türkiye'de yerelleşme planlarını, ilaç sektörünün önemli oyuncularından Abdi İbrahim iş birliği ile hayata geçirmesine yönelik düzenlenen toplantıda bir konuşma yaptı.

Dağlıoğlu, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın liderliğinde 2003 yılından bu yana yapılan reformlar sayesinde Türkiye'nin ekonomisinde değişim ve liberalleşmeyle beraber büyük bir başarı yakalandığını belirtti. Dağlıoğlu, Türkiye'nin 2003 yılından bu güne kadar yıllık ortalama yüzde 5,1 büyüdüğünü, 2003 yılında 30 milyar ABD doları civarında olan ihracatının, bugün gelinen noktada yıllıklandırılmış veri ile 210 milyar doları geçtiğini, UDY perspektifinden bakıldığında ise Türkiye'nin 2003 yılından bu yana 230 milyar ABD dolarından fazla yatırım çektiğini ifade etti.

Dağlıoğlu, yeni yatırımla ilgili olarak yaptığı açıklamada, söz konusu yerelleştirme projesinin Türkiye'nin merkezi sinir sistemi, diyabet ve kardiyovasküler kronik hastalıklar gibi alanlarda ilaç tedarikini güvence altına alma çabalarına katkıda bulunmayı amaçladığını dile getirdi.

Sürdürülebilirlik ve dijitalleşmeye de değinen Dağlıoğlu, “Dünya Bankası yakın zamanda yayımladığı ve 1990 yılı ile 2015 yılını ele alan bir raporda, Türkiye'yi sınırlı üretimden ileri üretime ve yenilikçi endüstrilere geçmiş ve küresel tedarik zincirine daha iyi entegre olmuş bir ülke olarak konumlandırdı. Yaşam bilimlerinin geneli ve özellikle ilaç sektörü bizim için en önemli sektörlerden biri. Salgın döneminde bu alanla ilgili yatırımlar oldukça dikkati çekti. Ülkelerin şu ana kadar altyapı yatırımları, salgın ile mücadelede etkili oldu. Kamu özel iş birliğiyle yapılan hastanelerimizin hızla devreye alınmasıyla birlikte Türkiye vatandaşlarına en iyi şekilde sağlık hizmeti sunmuş oldu. Yaşam bilimleri alanında yatırımların artarak devam edeceğini öngörüyoruz. Dünyada da uluslararası doğrudan yatırım hareketlerinde yaşam bilimlerinin ciddi bir payı var. Biz Türkiye'nin bu alanda daha fazla yatırım almasını istiyoruz," dedi.

Boehringer Ingelheim META Bölgesi Yönetici Direktörü ve İnsan Sağlığı Birimi Başkanı Mohammed Al-Tawil ise, “Abdi İbrahim ile iş birliği halinde yürüttüğümüz yerelleşme projemiz, Almanya ve Türkiye arasında önemli bir teknoloji ve know-how transferine de zemin hazırlamaktadır. Yerelleşme çalışmaları sonuçlandığında, önümüzdeki 5 yıl içerisinde insan sağlığı portföylerinde her iki kutu ilaçtan birinin Türkiye'de üretilmesi planlanmaktadır. Yerelleşme yatırımımız kapsamında, şirketimiz tarafından orta vadede yaklaşık 150 milyon TL düzeyinde bir yatırımın ülkemize kazandırılması, uzun vadede ise aşamalı olarak yapılacak yatırımların toplam 1 milyar TL düzeyine ulaşması beklenmektedir," şeklinde konuştu.
 
Abdi İbrahim Üst Yöneticisi Süha Taşpolatoğlu da, “Türkiye'nin en büyük ilaç firması Abdi İbrahim ile dünyanın en büyük 20 ilaç şirketinden biri olan Boehringer Ingelheim arasında gerçekleştirdiğimiz bu anlaşma doğrultusunda hipertansiyon tedavisine yönelik kullanılan ürünleri Türkiye ve Cezayir'deki Abdi İbrahim Tesisleri'nde üreteceğiz," dedi.
" src=