13.01.2010

ExxonMobil Karadeniz’de petrol aramak için TPAO ve Petrobras’a katılıyor

 

AA – ABD’li petrol ve doğal gaz üreticisi ExxonMobil, Salı günü yaptığı açıklamada Karadeniz’de petrol aramak için Türkiye Petrolleri Anonim Ortaklığı (TPAO) ile Brezilyalı Petrobras konsorsiyumuna katılmak üzere anlaşma imzaladığını duyurdu. ExxonMobil, anlaşma hükümlerince, Petrobras’ın % 25, TPAO’nun da % 50 hisse sahibi olduğu konsorsiyumda Sinop, Ayancık ve Çarşamba açıklarında 3 milyon hektarlık alanda hak sahibi olmak üzere % 25 hisse satın aldığını açıkladı. Anlaşmanın geçerlilik kazanabilmesi için Türk hükümetinin onayı bekleniyor.

 

2009 yılının Nisan ayında, TPAO ve Brezilyalı Petrobras Karadeniz’de petrol aramak için anlaşma imzalamışlardı. Anlaşmanın ardından Norveç’ten yola çıkan büyük derin deniz petrol platformu "Leiv Eiriksson", günlük 1 milyon ABD doları kira bedeli ile 6000 metre derinlikte petrol aramak için kısa bir süre önce boğazlardan geçerek Sinop’a ulaştı.

 

Platform beş yıl süreyle Karadeniz’de olacak. Yetkililer, yüksek miktarda su altı petrol ve doğal gaz rezervine sahip olduğunu düşündükleri Karadeniz’deki sondaj çalışmalarından oldukça umutlular. Son yapılan sismik araştırmalardan elde edilen sonuçlara göre Karadeniz’de 10 milyar varillik bir petrol rezervi olduğu tahmin ediliyor.

/Style%20Library/Invest/images/news.png