8.01.2010

Türkiye ile Çin arasında ticaret ve yatırımlar artacak

 

China Daily – Türk ve Çinli üst düzey ticaret yetkililerinin geçtiğimiz günlerde Ankara’da yaptığı açıklamaya göre, Türkiye ve Çin, ikili ticareti artırma ve ekonomik bağları güçlendirme için karşılıklı yatırımların artırılması yönünde çalışıyorlar. Dış Ticaretten Sorumlu Devlet Bakanı Zafer Çağlayan ile yaptığı görüşmenin ardından açıklamalarda bulunan Çin Ticaret Bakanı Chen Deming, küresel mali krize rağmen Türk-Çin ticaretinin umut vaat ettiğini belirterek, “Türkiye, Avrupa ve Asya arasındaki konumu itibarıyla Çin için oldukça önemli bir stratejik ticaret ortağı” dedi.

 

Gazetecilere yaptığı açıklamasında, Çin’in iki ülke arasındaki ulaşımı artırmak ve ekonomik bağları geliştirmek için Türkiye ile iş birliği yapacağını söyleyen Chen, Asya ve Avrupa’yı birbirine bağlayan 2000 yıllık ticaret rotası İpek Yolu’nun yeniden canlandığını görmek istediğini belirtti. Bakan, ayrıca, Çin’deki satış ağlarını genişletmeleri konusunda Türk şirketleri teşvik edecek gerekli adımların atılacağını belirterek, finans, gıda, enerji, turizm ve işlem üretimi gibi temel sektörlerde iş birliğini artırma yollarını Çağlayan ile yaptığı görüşmede ele aldıklarını belirtti.

 

Dört günlük resmi ziyareti süresince Çin Ticaret Bakanı’na Türkiye’deki satın alma ve yatırım olanaklarını araştıran 100’ü aşkın Çinli iş adamı eşlik etti.

 

Bakan Çağlayan, Türkiye’nin Çin ve Türkiye’yi birbirine bağlayacak bir demir yolu inşa edilmesini ve iki ülke arasındaki hava ulaşımının çeşitlendirilmesi isteklerini dile getirirken, her iki tarafın da, özellikle inşaat, otomotiv, madencilik, makine ve kimya sanayilerinde yatırımları teşvik edecek birer takım kuracağını belirtti.

 

Çağlayan, Türkiye’nin Çinli şirketlerin nükleer santral inşasında yer almasına olumlu yaklaştığını söyleyerek, Chen ile Çin’in İstanbul Boğazı’na yapılması planlanan üçüncü köprü ve başkent Ankara ile İzmir arasında yapılması öngörülen hızlı tren projesine dair görüştüklerini ifade etti.

 

Çin Ticaret Bakanlığı’nın verilerine göre, Çinli şirketlerin Türkiye’deki doğrudan yatırımları Eylül ayının sonu itibarıyla 313 milyon ABD dolarına ulaşıyor. Türk şirketlerin Çin’de yaptığı yatırımlar ise Ekim ayının sonu itibarıyla 100 milyon ABD dolarını aşmış durumda.

/Style%20Library/Invest/images/news.png