25.12.2009

Samsun-Ceyhan için petrol arzı hazır

 

Reuters – Enerji Bakanı Taner Yıldız, Türkiye’nin, Karadeniz kıyısındaki Samsun’dan Akdeniz’deki Ceyhan Limanı’na kadar yapılması planlanan 4 milyar ABD doları değerindeki boru hattından taşınacak petrolün büyük kısmının Rusya, Kazakistan ve Türkmenistan’dan sağlanacağını söyledi. Yıldız, Türkiye’nin ek doğal gaz tedariki konusunda Azerbaycan ile bir anlaşma yapmaya hazırlandığını da belirtti.

 

Türkiye’den Çalık Grubu ve İtalya’nın en büyük enerji şirketi Eni’nin Samsun-Ceyhan boru hattında ortaklığı bulunuyor. Söz konusu boru hattının Hazar bölgesindeki petrolü Samsun ilinden Ceyhan limanına aktararak, İstanbul Boğazı’ndaki yoğun petrol tankeri trafiğini azaltması planlanıyor. 

 

Rus boru hattı işletmecisi Transneft’in geçtiğimiz günlerde yaptığı açıklamada Rus şirketlerinin de bu projeye dâhil olma ihtimaline değinildi. Rusya’nın en büyük petrol üreticisi Rosneft de Ekim ayında bir anlaşma imzalayarak boru hattına petrol sağlamayı taahhüt etmişti. Reuters haber ajansına verdiği demeçte, Yıldız, “Rusya’nın hatta petrol sağlamak için gösterdiği inisiyatif sonrasında, yakıtın Rusya, Kazakistan ve Türkmenistan’dan sağlanmasını bekliyoruz” şeklinde konuştu.

 

Bakan Yıldız, “Bu boru hattını desteklemek için politik anlamda pek çok sebep var. Hattın stratejik önemi ve Türkiye’nin bir petrol ve doğal gaz koridoruna dönüşmesine olan katkısı bunların başında geliyor” dedi.

 

Yaklaşık 550 kilometrelik boru hattının günde 1,5 milyon varillik kapasiteye sahip olması bekleniyor.

/Style%20Library/Invest/images/news.png