4.01.2013

12 milyar dolarlık Afşin-Elbistan anlaşmasında imzalar atıldı

Star - Türkiye ile Birleşik Arap Emirlikleri (BAE) arasında ‘Afşin-Elbistan Bölgesinde Linyit Kömürü Madenciliği ve Elektrik Üretimi Alanında İşbirliğine Dair Hükümetlerarası Anlaşma’ imzalandı.


Anlaşmanın hayata geçmesiyle bölgede toplam 10-12 milyar dolarlık yatırımın yapılması planlanıyor. Bu yatırımlarla bölgeden toplam 85 milyon ton/yıl kömür, karşılığında da 45 milyar kWh/yıl enerji üretilecek. Proje sayesinde yaklaşık 15 bin kişi istihdam edilecek. İşletme döneminde ise yaklaşık 8 bin 500 civarında doğrudan istihdam sağlanacak.


İmza töreninde konuşan Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, yerli kömürde gelecek 11 yıl içinde 18 bin MW’lar seviyesindeki güce ulaşılmak istendiğini belirtti. Bakan Yıldız “Yeni yapacağımız santraller var. Bunun en büyüğü Afşin-Elbistan’da olacak. Yerli ve yenilenebilir kaynakları da ekonomimize kazandırmış olacağız. Havzada, yeni santrallerinin inşa edilmesi, işletilmesi, rehabilitasyonu ve yeni kömür sahalarının geliştirilmesini planlıyoruz” diye konuştu.


İmza töreninde konuşan BAE Enerji Bakanı Mohamed Bin Dhaen Al Hamlı, anlaşmanın iki ülke arasındaki işbirliğini daha ileriye götüreceğini belirterek, anlaşma aşamasına gelinmesinde iki ülkenin bilgeliğinin ve öngörülülüğünün etkili olduğunu söyledi. Al Hamlı “Çok şeffaf bir süreç işledi. Bu anlaşma dünya çapında bir işbirliği olacak” değerlendirmesini yaptı.

/Style%20Library/Invest/images/news.png
türkiye; enerji sektörü; enerji yatırımı; taqa; euaş; abu dabi; bae; afşin elbistan; termik santral