5.01.2015

Türk-Japon ortaklığından 500 milyon dolar yatırım

Hürriyet /Dünya - Yassı çelik ve çelik boru üreticisi Tosyalı Holding ve Japonya’nın öncü şirketlerinden Toyo Kohan’ın 500 milyon dolarlık yassı çelik üretimi tesisinin temeli Osmaniye’de atıldı.


Tosyalı Holding Yönetim Kurulu Başkanı Fuat Tosyalı’nın, “Şu an itibariyle dakikada 5 bin metre boru üreten sessiz bir deviz’ açıklamasını yaptığı temel atma törenine, Başbakan Ahmet Davutoğlu da katıldı. Törende ayrıca Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Lütfi Elvan, Başbakanlık Türkiye Yatırım Destek ve Tanıtım Ajansı Başkanı İlker Aycı, MÜSİAD Genel Başkanı Nail Olpak, Türk ve Japonya iş dünyası ile finans sektörünün yönetim kurulu başkanları ve temsilcileri yer aldı. Yatırımın 20 ayda tamamlanması hedefleniyor. Yaklaşık 500 milyon dolara ulaşacak yatırımın yüzde 51’i Tosyalı Holding ve yüzde 49’u Toya Kohan’a ait olacak. Türkiye’nin ilk ileri teknolojiye sahip ve yüksek katma değerli yassı çeliğinin üretileceği bu tesislerin ürünleri, otomotivden elektrikli ev aletlerine, bilişim ürünlerinden meşrubat kutularına kadar geniş bir yelpazede kullanılacak.


Osmaniye Organize Sanayi Bölgesi’ndeki Tosyalı-Toyo’nun tesislerinde yapılan temel atma töreninde konuşan Başbakan Ahmet Davutoğlu, Tosyalı Holding’in yapmış olduğu bu yatırımın yeni yıl için güzel bir hediye olduğunu ifade ederek, “Bugün temelini attığımız yatırım 62. Hükümet döneminde ilan ettiğimiz sanayide, reel sektörde dönüşümün doğasını yansıtan bir yatırım. Her türlü takdirin üzerinde” diye konuştu. Yatırımın demir-çelik sektöründe niteliksel bir değişime neden olacağına inandıklarını belirten Davutoğlu, bu konuda Türkiye’de Tosyalı-Toyo şirketinin öncülük yapmasını beklediklerini kaydetti. Yapılan yatırımı ‘Türk-Japon dostluğunun güzel bir örneği’ olarak nitelendiren Davutoğlu, Türkiye ile Japonya’nın son zamanlarda en üst düzeyde siyasi ilişkilerin yanı sıra çok önemli stratejik projeleri birlikte yapma yönünde örnek bir işbirliği sergilediğinin altını çizdi.

Ahmet Davutoğlu Görseli