8.12.2010

Otomotiv üretiminde yükselen güç: Türkiye

Wall Street Journal - Küresel otomotiv sektöründe şimdiye kadar bir üretim merkezi olarak değerlendirilmeyen Türkiye, bu yıl yakaladığı üretim rakamları ile Doğu Avrupa’da Çek Cumhuriyeti’ni geride bırakmaya hazırlanıyor. Rusya kategori dışında tutulduğunda yükselen ülkeler arasında otomotiv üretiminde bir numara olması beklenen Türkiye, geçen yıla oranla üretimini neredeyse üçte bir oranında artırmış durumda. Kasım ayına kadar olan binek ve ticari araç satışlarının geçen yıla göre % 31 artmış olması ve üreticilerin talebe cevap vermekte zorlanmaları, ülkenin küresel ölçekte bir otomotiv üretim merkezi olma yolunda ilerlediğini gösteriyor.

Otomotiv endüstrisine danışmanlık hizmetleri veren Autopolis firması yöneticilerinden John Wormald, Türkiye’nin pek de fark edilmeden bir küresel otomotiv üretim üssü haline geldiğini söyleyerek, “Türkiye’nin büyük bir iç pazarı var. Hükümet tarafından gerçekleştirilen reformlar, ekonomiyi yatırımcılar için cazip bir hale getiriyor. Bu noktadan yola çıkarak büyümenin süreceği söylenebilir” değerlendirmesinde bulundu.

Sektöre ait veriler otomotiv ihracatının da keskin bir yükselişe geçtiğini gösteriyor. Danışmanlık firması Deloitte tarafından hazırlanan bir raporda, ülkede üretilen her 10 araçtan 7’sinin ihraç edildiği ve toplam ihracatın % 20’nin otomotiv sektörü tarafından gerçekleştirildiği belirtilerek, 22 milyar ABD doları hacmindeki Türk otomotiv endüstrisinin 230.000 kişiye istihdam sağladığına yer veriliyor.
/Style%20Library/Invest/images/news.png
türkiye; otomotiv sektörü; otomotiv üretimi; üretim üssü; çek cumhuriyeti; autopolis; deloitte