9.04.2012

Doğrudan yatırımlarda hedef: 5 yılda 110 milyar ABD doları

Dünya - Türkiye, Çin'e tarihi bir ziyaret gerçekleştiriyor. Bakanlar ve ekonomi bürokratlarının yanında 300'den fazla iş adamının katıldığı ziyaretten önemli kazanımlar çıkması beklenirken, doğrudan Başbakanlığa bağlı olan Türkiye Yatırım Destek ve Tanıtım Ajansı (TYDTA) da tarihi ziyarette önemli görüşmelere aracılık edecek.

TYDTA Başkanı İlker Aycı, "Çin'in eskiden yatırım çekerken, şimdi yatırım yapmaya başlayan ülke oldu. Çinlilerin sevdiği yatırım türleri, madencilik, enerji; son dönemde yenilebilir enerji ve teknoloji. Çin'in Türkiye'de çok önemli projelerde yer alma hedefi var. Çin'e yapılan tarihi ziyaretten iş adamlarımız eli boş dönmeyecek" diye konuştu.

İlker Aycı, geride kalan on yılda 110 milyar ABD doları doğrudan yatırım çeken Türkiye'nin yeni stratejisinin beş yılda bu rakama ulaşmak olduğunun da altını çizdi.

Aycı, "Çinlilerin sevdiği yatırım türlerini, enerji, madencilik, teknoloji ve son dönemde yenilenebilir enerji olarak sıralayabiliriz. Ülkemizde önemli Çinli teknoloji firması olan Huawei ve ZTE gibi şirketler var. Huawei'nin Türkiye'de 600 çalışanı var ve iyi bir yatırım yaptı. Burada çok önemli Ar-Ge merkezi bulunuyor" dedi.

Çinli yatırımcıların Türkiye'yi bölgesel bir üs olarak gördüklerini ve buradan Avrupa ve Kuzey Afrika, Orta Doğu'ya açılabileceklerini bildiklerini aktaran Aycı, sözlerini şöyle sürdürdü: “Şanghay'da Çin'in en büyük şirketlerinin CEO'larının katılacağı bir CEO zirvesi gerçekleştireceğiz. 11 Nisan tarihindeki bu toplantıya banka CEO'ları da katılacaklar ve orada yoğun görüşmeler olacak. Aynı zamanda o toplantıya enerji, ulaşım altyapı ve teknoloji konusunda şirket CEO'ları da katılacak. Çinlilerle birçok iş birliğinin adımlarının atılacağını öngörüyoruz. Bu arada, finans şirketlerinin ilgili olması, sonrasında birçok Çinli şirketin ülkemize yatırım yapabileceğinin öncü göstergesi gibi. Çin'de gündeme gelecek sektörler arasında bu sektörler var. Aynı zamanda tabii ki nükleer enerji konusuna da ilgileri var. Bunun yanı sıra yeni teşvik yasamız açıklandı. Yeni yasanın Çin'de tanıtımını yapacağız. Nasıl daha avantajlı olacaklarını anlatacağız. Masada bu konuların hepsi var."
/Style%20Library/Invest/images/news.png
türkiye; türk-çin ticaret; recep tayyip erdoğan; erdoğan çin ziyaret; türkiyede yatırım çin şirketleri