9.04.2013

Teşvike ayar gelince Araplar ve Çinliler kömüre akın etti

Star - Türkiye’nin doğalgaza bağımlılığını azaltmayı hedefleyen hükümet, yerli kaynaklardan linyit veya taş kömürüne dayalı elektrik üretim yatırımı yapanları da ‘öncelikli yatırım’ kapsamına aldı. Böylece, kömüre dayalı elektrik santrali kuranlar, ister Akdeniz’de isterse Ege’de olsun, en kapsamlı teşviklerden yararlanacak. Teşvik paketinde yapılan revizyonla birlikte yabancı yatırımcılar Türkiye’ye adeta akın etti.

 

Türkiye Madenciler Derneği (TMD) Başkanı Mustafa Sönmez, özellikle Arap ve Çinli yatırımcıların Konya, Eskişehir, Elbistan ve Trakya gibi yeni sahalara büyük ilgi gösterdiğini söyledi. Türkiye’nin son yıllarda gösterdiği ekonomik performansın üstüne bir de maden işletmecilerine uygulanan teşvikin gelmesinin yatırımcılar açısından Türkiye’yi potansiyel pazar haline dönüştürdüğünü söyleyen Sönmez “Türkiye 2023’te 90 bin megavatlık bir kurulu güç planlıyor. Bunun 8-9 bin megavat kadarı termik santral kurmak zorunda. Bu santrallerin kurulması ile dışa bağımlı olduğumuz enerjiyi içeride üretebileceğiz. Bu teşvik sektöre ve Türkiye ekonomisine ciddi ivme kazandıracaktır” dedi.


Geçtiğimiz Ocak ayında Birleşik Arap Emirlikleri’nden TAQA ile Elektrik Üretim Anonim Şirketi (EÜAŞ) arasında Afşin-Elbistan bölgesindeki kömür yataklarının geliştirilmesi ve termik santraller kurulmasına ilişkin toplam yatırım değeri 12 milyar dolara ulaşan bir anlaşma imzalanmıştı.



 

Enerji Santralleri ile İlgili Görsel