9.05.2011

ABD’li Cummins İzmir’de temel attı

Hürriyet / Star - ABD’nin en büyük dizel motor ve motor ekipmanları üretimi yapan şirketleri arasında yer alan Cummins’in İzmir’de kuracağı fabrikanın temel atma töreni gerçekleştirildi. Ege Serbest Bölgesi’nde (ESBAŞ) yapılan törene Sanayi ve Ticaret Bakanı Nihat Ergün, Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay, eski Ulaştırma Bakanı ve İzmir Milletvekili adayı Binali Yıldırım, T.C. Başbakanlık Yatırım Destek ve Tanıtım Ajansı Başkanı (TYDTA) Başkanı İlker Aycı, ABD’nin Türkiye Büyükelçisi Francis J. Ricciardone ve Cummins Başkan Yardımcısı Anant Talaulicar katıldı.

Sanayi ve Ticaret Bakanı Ergün, törende yaptığı konuşmada, Türkiye’nin siyasi ve ekonomik alandaki stratejik konumunu iyi okuyan yatırımcıların Türkiye’nin sunduğu fırsatları değerlendirdiklerini söyleyerek, Cummins’i tercihinden dolayı kutladı.

Yaklaşık iki yıldır yatırım yeri olarak araştırma yaptıklarını ve 20 ülke arasından Türkiye’yi seçerek, fabrikanın İzmir Ege Serbest Bölgesi’nde 100.000 metrekarelik alana kurulmasında karar kıldıklarını açıklayan Cummins Başkanı Anat Talaucar da, ”İzmir son derece stratejik bir konuma sahip. Orta Doğu, Afrika ve Avrupa’ya yakın. Son derece iddialı planlarımız var. Burada gördüğünüz sadece başlangıç ve ilk imalat tesisidir. Cummins, Türkiye’nin vatandaşı olmaktan gurur duyacaktır” diye konuştu.

Yatırımın Türkiye’ye çekilmesi için iki yıldır çalıştıklarını söyleyen TYDTA Başkanı İlker Aycı da, “800 kişilik istihdam sağlayacak bu yatırım sadece 70 milyon ABD doları değerindeki bir tesisle sınırlı kalmayacak, büyüyüp gelişecektir” diyerek Cummins’in % 85 oranında ihracat hedeflediğine dikkat çekti.
/Style%20Library/Invest/images/news.png
Türkiye; izmir; otomotiv sektörü; cummins; dizel motor; ege serbest bölgesi; esbaş; nihat ergün; tydta; ilker aycı