10.12.2015

Türkiye üçüncü çeyrekte yüzde 4 büyüdü

​Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), yılın üçüncü çeyreğine ilişkin gayrisafi yurtiçi hasıla (GSYH) verilerini açıkladı. Buna göre, üretim yöntemiyle gayrisafi yurtiçi hasıla, yılın üçüncü çeyreğinde, geçen yılın aynı dönemine göre, sabit fiyatlarla yüzde 4'lük artışla 34 milyar 934 milyon lira, cari fiyatlarla yüzde 12,1'lik artışla 518 milyar 637 milyon lira oldu.


Açıklanan rakamlara göre, Türkiye ekonomisi, bu yılın üçüncü çeyreğinde gayri safi yurtiçi hasıladaki yüzde 4'lük artışla üst üste 24 çeyrek büyümüş oldu.
Maliye Bakanı Naci Ağbal, yaptığı yazılı açıklamada, bugün açıklanan 3. çeyrek büyüme rakamlarını değerlendirdi.


Siyasi belirsizlik, artan jeopolitik gerginlikler ve küresel finansal piyasalardaki dalgalanmalar nedeniyle güven ortamının önemli ölçüde bozulduğu üçüncü çeyrekteki yüzde 4'lük büyüme rakamının önemine değinen Ağbal, bu dönemde büyümeye net ihracatın katkısının 0,1 puan, iç talebin katkısının da 3,9 puan olduğunu ifade etti.
Bu dönemde büyümeye en büyük katkı yapan iç talep bileşeninin 3 puan ile "tüketim" olduğunun altını çizen Ağbal, "1 Kasım seçim sonuçları ile siyasi belirsizliğin son bulması, hem tüketici hem de reel sektör güvenini büyük bir hızla artırmıştır. Öte yandan başta sanayi üretimi olmak üzere satın alma yöneticileri endeksi (PMI) ve kapasite kullanım oranı gibi son çeyreğe ilişkin göstergeler de bu dönemde ekonomik aktivitede hızlanmaya işaret etmektedir. Son çeyreğe ilişkin bu olumlu görünüm yıl sonu büyümesinin OVP'de beklediğimiz yüzde 3'ün üzerinde olabileceğini göstermektedir" değerlendirmesinde bulundu.

Türkiye ekonomisi 2015 yılı birinci çeyreğinde yüzde 2,5 ve ikinci çeyreğinde yüzde 3,8 büyüme kaydetmişti. Geçen yılın tamamında ise büyüme yüzde 2,9 olarak gerçekleşmişti.

Yükseliş İvmesi Gösteren Grafik Görseli
türkiye; ekonomik büyüme; 2015 büyüme rakamları ; türkiye GSYH 2015