11.04.2013

Başbakan Erdoğan: Türkiye yabancı yatırımcılar için güvenli liman

Sabah - Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Kırgızlar'a yabancı sermaye dersi verdi. 10 yıl önce yabancı yatırımcının Türkiye'ye uğramadığını söyleyen Erdoğan, "Artık güvenli liman olduk" dedi.


Başbakan Erdoğan, Kırgızistan ziyaretinde Türkiye'nin son 10 yılda uluslararası yatırımları en fazla artıran ülkeler arasına girdiğini ifade ettiği konuşmasında yabancı sermayeyi çekme yollarını anlattı. Türk işadamlarının artık dünyanın her yerinde iş bağlantısı kurduğunu anlatan Erdoğan, "Bugün dünyanın neresine giderseniz Türk işadamlarına rastlarsınız. Orta Asya'da, Kırgızistan'da niye olmasınlar? Ama bir şey istiyoruz. Parayı rahat bir zemine kavuşturmak lazım. Eğer para hukuki noktada uygun zemini bulamazsa o zaman Kırgızistan'a para gelmez" dedi.


Erdoğan, konuşmasına şöyle devam etti: "10 yıl önce Türkiye'ye de uluslararası sermaye gelmiyordu ama bizimle gelmeye başladı. Ülkemize yılda ortalama 10 milyar dolar uluslararası sermaye geliyor. Kırgızistan'da da bunu başarmamız lazım ki uluslararası sermaye buraya rahat gelsin. Dünyada uluslararası yatırımları en fazla artıran ülkeler arasına girdik ve 'Türkiye güvenli bir limandır' denmeye başlandı. Şu iki sır kelimeye çok inandım: Güven ve istikrar. Eğer ekonomide güveni ve istikrarı sağlayamazsanız o ülkeye yatırımcı girmez. Ondan sonra tüketim, yatırım, üretim, istihdam gelir."


Başbakan, Türkiye-Kırgızistan ticaret hacminin senede 300 milyon dolar seviyelerinden 1 milyar dolara çıkartılması için gereken siyasi iradenin her iki tarafta da mevcut olduğunu sözlerine ekledi.

Recep Tayyip Erdoğan Görseli