12.11.2010

Norveçli Statkraft, Türkiye’deki ikinci enerji yatırımını duyurdu

Reuters - Yenilenebilir enerji sektöründe Avrupa’nın önde gelen şirketlerinden Statkraft, Türkiye’deki yatırımlarına devam ediyor. Norveçli şirket, Çorum’un Kargı ilçesinde Kızılırmak kıyısına kuracağı Kargı Hidroeletrik Santrali için 250 milyon avro yatırım yapacak. 2013 yılında faaliyete geçmesi beklenen santralin 102 MW güç kapasiteli olacağı ve yaklaşık 150.000 hanenin elektrik ihtiyacını karşılayacağı belirtiliyor.

Statkraft’tan yatırım kararı ile ilgili olarak yapılan açıklamada, Türkiye’nin büyüyen ekonomisi ve artan enerji ihtiyacı ile heyecan verici bir yatırım alanı olduğuna yer verilirken, şirketin Kargı’da inşa edilecek santralla birlikte, geniş bir hidroelektrik üretim potansiyeline sahip olan Türk enerji sektöründe önemli bir edineceği ifade edildi. Statkraft Uluslararası Hidroelektrik Santralleri Genel Müdür Yardımcısı Oistein Andresen, “Kargı projesi hem Türkiye hem de Avrupa için temiz enerji sağlayacak karlı bir yatırım, ayrıca istihdam yaratacak bölgenin ekonomik gelişimine de katkı sağlayacak” dedi.

Avrupa’nın en hızlı büyüyen enerji piyasasına sahip olan Türkiye’de yıllık elektirik tüketimi 200 TW/saat civarında bulunuyor. Nüfus ve kişi başına düşen milli gelirdeki artışla birlikte bu rakamın 2020 yılında 200 TW/saat’e çıkacağı tahmin ediliyor. Türkiye’de üretilen enerjinin sadece % 20’sinin hidroelektrik kaynaklı olması ülkenin bu alanda çok büyük bir potansiyele sahip olduğunu ortaya koyuyor.
/Style%20Library/Invest/images/news.png
türkiye; enerji sektörü; enerji sektörü; elektrik üretimi; hidroelektrik santrali; statkraft; kargı; çorum