14.02.2014

Japonlar şirket evliliğine geliyor

Dünya - Son yıllarda büyüme performansı ile Japon yatırımcıların ilgisini çeken Türkiye, Japon yatırımcılar için aynı zamanda Afrika ve Orta Doğu’ya geçiş için de önemli bir merkez. Bu amaçla Japon yatırımcılar, Türkiye’de geçtiğimiz yıl 8 birleşme ve satınalma gerçekleştirdi. 2013’e damga vuran en büyük 10 işlemden biri Japon yatırımcılar tarafından gerçekleştirilirken, bu ülke en fazla yatırım yapan ülkeler arasında da 3. sıraya yerleşti.

Deloitte Türkiye Birleşme ve Satın Alma Hizmetleri Lideri Mehmet Sami göre, Japon yatırımcılar önümüzdeki dönemde enerji, lojistik ve gıdada birleşme ve satınalmalar gerçekleştirecek.

Japon yatırımcıların artan ilgisini gören Hükümet de yılın ilk ziyaretini Japonya’nın da içinde bulunduğu Japonya, Malzeya ve Singapur’a gerçekleştirdi. 20 yıl önce Türkiye’de yüksek enflasyon ve faiz nedeni ile Japonların Türkiye’ye gelmediğini dile getiren Mehmet Sami, son yıllardaki gelişmeler nedeni ile Japon yatırımcıların artık Türkiye’ye olumlu baktıklarını söyledi. Sami, “Son 4-5 aydır yoğunlaşan bir alım sürecine girdiler. Japon finansal yatırımcıların da büyük ilgisi var. Türk bankaları ve portföy yönetim şirketi ile ortak fon kuruyorlar. Türkiye’ye olan ilgi artıyor. Türkiye’yi stratejik olarak iki başlıklı görüyorlar. Bunlar; Türkiye’nin dinamik iç büyüme hamlesi ve üçüncü ülkeler ile işbirliği fırsatları.” şeklinde konuştu.

Mehmet Sami, iki Japon bankasının Türkiye’de temsilcilik açmasının da artan ilginin işareti olduğuna dikkat çekti. Geçtiğimiz yıl Japon Bankalarından Mizuho Bank ile SMBC Türkiye’de temsilcilik açmıştı. Bir diğer Japon Bankası Bank of Tokyo Mitsubishi de bankacılık lisansı almıştı.
Türkiye ile Japonya El Sıkışma Görseli