15.08.2012

Çağlayan: Türkiye dış yatırımda adeta bir çiçek bahçesi

Zaman - Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan, 2012 yılının ilk altı ayında Türkiye'ye gelen uluslararası doğrudan yatırım girişinin % 21 artarak 8,2 milyar ABD dolarına ulaştığını belirterek, "Türkiye, uluslararası doğrudan yatırım çekmede adeta bir çiçek bahçesi gibi" dedi.

 

Türkiye'ye altı ayda gelen uluslararası doğrudan yatırım girişini değerlendiren Zafer Çağlayan, "Bu rakamlarla, Türkiye'nin, doğrudan yatırım için ne kadar güvenli ve önemli bir liman olduğu bir kez daha test edilip onaylanmıştır. 2012 yılının Haziran ayında uluslararası doğrudan yatırım girişi 1 milyar 776 milyon dolar olarak gerçekleşti. Haziran ayı girişleriyle birlikte, 2012 Ocak-Haziran döneminde uluslararası doğrudan yatırım girişi, 2011 yılının aynı dönemine göre % 21 artışla 6,8 milyar ABD dolarından 8,2 milyar ABD dolarına ulaştı."

 

Bakan Çağlayan, AB ülkeleri kaynaklı sermaye girişlerinin de devam ettiğini belirterek, "Ocak-Haziran döneminde Türkiye'ye gerçekleşen uluslararası doğrudan yatırım girişlerinin % 77,8'i AB ülkeleri kaynaklıdır. Ocak-Haziran döneminde İngiltere 2 milyar ABD doları, Avusturya 1,4 milyar ABD doları ve Lüksemburg 676 milyon ABD doları ile önde gelen yatırımcı ülkelerdir" dedi.

 

Sektörel bazda imalat sanayinin yatırımcıların en çok tercih ettiği sektör olduğunu vurgulayan Bakan Çağlayan, "Ocak-Haziran döneminde 3,1 milyar ABD doları uluslararası doğrudan yatırım girişi imalat sanayine gerçekleşmiş olup, gıda ve içecek imalatı ilk sırada yer almıştır” dedi.

 

Bakan Çağlayan, söz konusu dönemde 620 uluslararası sermayeli şirket kuruluşu gerçekleştiğini ve 79 yerli sermayeli şirkete uluslararası sermaye ile iştirak edildiğini belirterek, toplam 699 şirketin faaliyete geçtiği bilgisini verdi. Faaliyete geçen bu şirketlerle birlikte 2012 yılı Haziran sonu itibarıyla Türkiye'de toplam 30.333 adet uluslararası sermayeli şirket faaliyet gösteriyor.

/Style%20Library/Invest/images/news.png