15.12.2011

Acıbadem yabancı ortaklıkla dünyanın ikinci büyüğü oluyor

Milliyet / Hürriyet - Malezyalı Integrated Healthcare Holding (IHH) ile güçlerini birleştirecek olan Acıbadem Holding, imzaların atılmasıyla 5 bin 500 yatak kapasitesiyle dünyanın ikinci en büyük sağlık zinciri olacak.

Acıbadem Holding Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Ali Aydınlar, Abraaj Capital’in hisselerini satmak istemesinin ardından Acıbadem’i uluslararası marka zinciri yapmak için yeni yatırımcılarla ortaklık görüşmelerine başladıklarını belirtti. Birçok teklif arasından Integrated Healthcare Holding’in teklifinin öne çıktığını anlatan Aydınlar, ortaklık için aralarında bağlayıcı olmayan bir ön sözleşmenin imzalandığını söyledi. İşlemin boyutunun 650 milyon ABD doları civarında olması bekleniyor.

IHH’nin % 70’inin Malezya hükümetinin yatırım fonu Khazanah Nasional Berhad’a, % 30’unun da Japon Mitsui&Co’ya ait olduğunu ifade eden Aydınlar şu bilgileri verdi: ''İHH, sağlık sektörü yatırımlarının yanında eğitim ve gayrimenkul alanlarında da faaliyet gösteriyor. Çin, Malezya, Singapur, Brunei ve Hindistan’da 16 hastaneleri Parkway, Pantai ve Apollo markalarıyla hizmet veriyor. Hedefimiz yıllık 1 milyar ABD doları cironun üzerine çıkan bu ortakla iyi bir sinerji oluşturmak. Ortaklığın ardından 8 ülkede 26 hastane ve 5 bin 500 yatak kapasitesiyle hizmet verebileceğiz. Bu da bizi HCA’nın (Hospital Corporation of America) ardından dünyanın ikinci en büyük sağlık zinciri yapacak.''

Acıbadem markasında isim değişikliği düşünmediklerini dile getiren Aydınlar, 2015 yılına kadar 12 ülkede, 55 hastane ve 9 bin 500 yatak kapasitesine ulaşmayı hedeflediklerini söyledi. Acıbadem ile Abraaj Capital arasında ortaklık 2008 yılında başlamıştı. Abraaj Capital ve Aydınlar’ın Acıbadem Sağlık’ta % 46’şar hissesi bulunuyordu.
/Style%20Library/Invest/images/news.png
Türkiye; türk sağlık sektörü; sağlık yatırımı; acıbadem hastaneleri; abraaj capital; integrated healthcare holding; mehmet ali aydinlar; khazanah