19.01.2012

Yabancı sermaye aktı

Yeni Akit - Son 9 yıldır Türkiye'de kurulan uluslararası sermayeli şirket sayısı 4-5 binlerden 30 binlere yükseldi. Türkiye Yatırım Destek ve Tanıtım Ajansı (TYDTA) Başkanı İlker Aycı, Türkiye'nin geçen yıl 12.1 milyar dolar seviyesinde uluslararası doğrudan yatırım çektiğini, hedefin 30-40 milyar dolar bandı olduğunu açıkladı.


İlker Aycı, Türkiye'nin 2011 yılında 11. ay sonu itibariyle 12,1 milyar dolarlık uluslararası doğrudan yatırım çektiğini belirterek, "Biz yeniden önce 22,5 milyar dolar rekorunu kıracağız. Sonra da Türkiye'yi yılda 30-40 milyar dolar bandına taşıyacağız" dedi. Aycı, Gaziantep Sanayi Odası'nın (GSO) Meclis Toplantısında yaptığı konuşmada, son 9 yıldır Türkiye'de kurulan uluslararası sermayeli şirket sayısının 4-5 binlerden 30 binlere yükseldiğini belirterek, bunun Türkiye'nin gördüğü rağbetin de bir göstergesi olduğunu vurguladı.

 

Gaziantep'te kurulan yabancı şirketlerin 300 civarında olduğunu belirten Aycı, Gaziantep'in "Ortadoğu'nun merkezi" olmaya doğru gittiğini söyledi. Uluslararası sermayeye bakışlarının "gel ne olursan ol yine gel" şeklinde olmadığını ifade eden Aycı, "Nitelikli uluslararası sermayeyi ülkemize çekmeye çalışıyoruz. Biz 3 tane kriter koyduk" dedi. Kriterden birisinin ülkenin ihtiyaç duyduğu teknoloji transferini sağlamak olduğunu belirten Aycı, Türkiye'nin cari açığı bulunduğuna işaret ederek, şunları kaydetti: "2011 yılında ihracatta 134 milyar dolar bandı geçildi. 2023 için hedef 500 milyar dolar ve ilk 10 ekonomiden birisi olmak. O ligde oynamanın kurallarından birisi teknolojiyi geliştirmek zorunda olmamız ya da teknolojiyi transfer etmek zorunda olmamız ki, 500 milyar dolar ihracatı yakalayacak katma değerli ürünleri piyasaya sunalım. Bu bakımdan teknoloji transferinden sonra ikinci noktamız ihracat boyutu olan, küresel rekabet boyutu olan yatırımın Türkiye'ye çekilmesine çalışmak. Üçüncü kriterimiz de istihdam. Bu 3 kriterden eğer 2 tanesi varsa o zaman bizim için o 'hedef yatırım' haline dönüyor.


Aycı, Hindistanlı bir yatırımcının Adana'da yatırım kararını hayata geçirmeye başladığını, Amerikalı kimya devinin ise Türkiye'de yerli bir grupla yatırım yaptığına dikkat çekti. Aycı, Türkiye'ye gelen uluslararası doğrudan yatırımlar konusunda şunları kaydetti: "2011 yılında 11. ay sonunda 12,1 milyar dolar seviyesine ulaştık. 2010 yılına göre yüzde 70 artış sağladık. Yetmez. Biz yeniden önce 22,5 milyar dolar rekorunu kıracağız. Sonra da Türkiye'yi yılda 30-40 milyar dolar bandına taşıyacağız.

/Style%20Library/Invest/images/news.png
Türkiye; başbakanlık yatırım ajansı; yatırım ajansı; türkiye yatırım ajansı; tydta; ilker aycı; başbakanlık yatırım; türkiyede yabancı yatırım; doğrudan yabancı yatırım