18.01.2012

“Rüzgâr enerjisinde hedef 20 bin MW”

Habertürk - Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, Türkiye'de üretilen elektriğin yaklaşık % 3'ünün rüzgârdan sağlandığını belirterek, ''Hedefimiz 2023 yılına kadar 20 bin MW rüzgâr kurulu gücünü ülkemize kazandırmak'' dedi.

Yıldız, bakanlığı ile Türkiye Rüzgâr Enerjisi Birliği (TÜREB) iş birliğiyle bakanlık binasında düzenlenen ''Türkiye Rüzgâr Enerjisi Sektör Buluşması''nın açılış konuşmasında, rüzgâr enerjisinin tüm paydaşlarının aynı salonda olmasının sektörün gelişimi açısından önemli olduğunu söyledi.

Türkiye'nin konumu itibarıyla Avrupa'daki birçok ülkeye göre yüksek rüzgâr potansiyeline sahip olmasına karşın rüzgâr enerjisiyle geç tanıştığını belirten Yıldız, şöyle konuştu:

''Rüzgârdan enerji üreten dünyanın 86 ülkesi arasında Türkiye kısa sürede hayata geçirdiği yatırımlarla ilk 15 arasında yer almaya başladı. 2005 yılında yürürlüğe giren Yenilenebilir Enerji Kanunu'nun çıkmasıyla rüzgârda önemli yatırımlar hayata geçirildi. Şu an geldiğimiz noktada 1750 MW işletmede bulunan, 10 bin MW'lik ise ya lisans almış ya da alma aşamasında olan yatırım bulunuyor.


Yerli olarak rüzgâr türbini ve jeneratör ünitesi geliştirilmesi projesine de değinen Bakan Yıldız, 50 milyon Türk lirası bütçesi olan proje sayesinde 2,5 MW'lik türbin ve jeneratör geliştirmek için TÜBİTAK ile iş birliği içinde olduklarını belirtti. Yıldız, ''Rüzgârımızın tamamen yerli olarak esmesi için çalışmalarımız devam ediyor. Türkiye'de üretilen elektriğin yaklaşık % 3'ü rüzgârdan sağlanıyor. Hedefimiz 2023 yılına kadar 20 bin MW rüzgâr kurulu gücünü ülkemize kazandırmak'' dedi.

/Style%20Library/Invest/images/news.png
Türkiye; enerji sektörü; rüzgâr enerjisi; rüzgar lisansları; rüzgar potansiyeli; türkiye yenilenebilir enerji; taner yildiz; türeb