19.11.2012

Yatırım fuarında Türkiye rüzgârı

Star - Avrupa’nın ve dünyanın önde gelen yatırım fuarlarından biri olan ve Almanya’nın Stuttgart kentinde iki yılda bir düzenlenen yatırım fuarı Global Connect’e Türkiye damgasını vurdu. İki gün süren fuarda T.C. Başbakanlık Yatırım Destek ve Tanıtım Ajansı (TYDTA) yoğun bir tanıtım kampanyası yürüttü. 50 ülkenin yatırım ajansı ve danışman kuruluşlarının katılımı ile yaklaşık üç bin ziyaretçiyi ağırlayan fuarda, katılımcıları AB ve Almanya bayraklarının hemen yanı başındaki Türk bayrağı karşıladı.

TYDTA Başkanı İlker Aycı, fuarda Türkiye’ye yoğun bir ilgi olduğunu belirterek, “Ticaret ortağımız Almanya’dan ülkemize yatırım yapmak isteyen KOBİ’lerden çok güzel dönüşler alıyoruz. Alman KOBİ’ler ciro bazında ekonomik ölçeğe paralel 200 milyon avro ile 2 milyar avro ciro bandında kuruluşlar. Son bir ayda ülkemize en yüksek tutarda doğrudan yatırımı ise 75 milyon ABD dolarıyla Almanya’dan aldık” dedi.

Yılın ilk dokuz ayında 10,1 milyar ABD doları tutarında doğrudan yatırım çektiklerini söyleyen Aycı, yıl sonu hedeflerinin 2011 yılında gerçekleşen 16 milyar ABD doları bandında olduğunu belirtti.

Türkiye’nin yatırım portföyünün çok dengeli bir şekilde dağıldığı bilgisini paylaşan İlker Aycı, “Örneğin bugün Orta Doğu’dan gelen yatırım payımız çok artıyor. İlk dokuz ayda geçen yılın aynı dönemine göre bu tutar 185 milyon ABD dolarından 720 milyon ABD dolarına çıktı. İhracatta nasıl çeşitlendirme stratejimiz varsa, yatırım stratejimizi de çeşitlendiriyoruz. Birçok stratejik ülke ve bölgelerde yoğun bir mesai harcıyoruz. Aynı anda sahada birçok çalışanımız var. Aynı şekilde Almanya’da katıldığımız fuar da bunlardan biri ve son ayda Almanya’dan 75 milyon ABD doları yatırım geldi. Bu çok önemli bir tutar” dedi.
/Style%20Library/Invest/images/news.png
türkiye; başbakanlık yatırım ajansı; tydta; ilker aycı; global connect; türkiyede yatırım; türkiye alman şirketleri